UŽ NIČ NAZVYŠ – VYUŽITIE ZVYŠKOV

FOTO zvysky - zemiaky 1

Zemiaky

Táto obyčajne – neobyčajná potravina predstavuje základ našej kuchyne, má v nej neotrasiteľné postavenie. Gastronomická novinárka Hana Michopulu zemiaky opisuje ako hľuzovky chudobných, hotový poklad. Stačí si na farmárskych trhoch vybrať svoju obľúbenú odrodu. (2011, s. 12)

Podľa Waleczek môžeme pôvod zemiakov nájsť v juhoamerických Andách. Do Európy sa k nám dostali až okolo roku 1560, pôvodne ako okrasná rastlina. Postupne sa zemiaky začali využívať aj ako potravina bohatá na bielkoviny a sacharidy. V súčasnosti sa už v Európe pestuje viac ako 130 rozmanitých odrôd. Kvalitné zemiaky musia byť pevné a nepoškodené, bez zelených škvŕn a klíčkov. (2008, s. 32)

Zemiaky si je možné pripraviť na nespočetne veľa spôsobov. Pečené, gratinové, pyré, zemiakové placky alebo varené. Sú užasne variabilné. Niekedy sa nám ale môže stať, že nám z obeda zostane napríklad pár varených zemiakov. Určite ich nevyhadzujme. Dá sa z nich totiž vykúzliť vynikajúca omeleta, ktorú môžeme ponúknuť ako ľahký, ale pritom sýty olovrant alebo večeru.

Postup je nasledovný. Na panvici si na prepustenom masle, či olivovom oleji orestujeme zvyšné uvarené zemiaky. V pohári si rozšľaháme vajíčko, ktoré osolíme, pridáme čierne korenie a následne zmesou zalejeme zemiaky. Do omelety môžeme pridať zeleninu alebo napríklad slaninku, záleží čo nájdeme v chladničke. Podávame so šalátom – napríklad paradajkami s bazalkou – či domácim chlebíkom.

Autor: Monika z Jem iné

Zdroje:

Michopulu, H.: Recepty z farmářskeho trhu – 1.díl, podzim, zima, Zpátky domů 2011

Waleczek, L.: Varenie – Perfektná kulinárska príručka, Bratislava: Slovart 2008

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *