UŽ NIČ NAZVYŠ – RYŽA

858948_1435068036706130_1563962961_o

Snáď sa už každému niekedy stalo, že uvaril viac ryže než bolo treba. Namiesto toho, aby putovala do koša ju môžeme ďalej použiť. Pokrm, ktorý je najmä v juhovýchodnej Ázii veľmi populárny – konkrétne pražená ryža – využíva ryžu ako svoju základnú zložku. Vyskúšajme sa teda inšpirovať Áziou a pripravme si vlastnú praženú ryžu podľa svojej ľubovôle. 

Ryža je výnimočná travina, ktorá sa pestovala v Číne už pred viac ako šesť tisíc rokmi a na svete existuje cez sedem tisíc druhov. Každý druh má svoju špecifickú vôňu, farbu, štruktúru aj tvar. Ryža je pokrytá nestráviteľným obalom, ktorý sa odstraňuje, keď je ryža zrelá. Pod týmto obalom sa nachádza ďalší obal, ktorý sa necháva v prípade ryže naturálnej – nazvanej aj prírodná alebo hnedá. Ak sa ďalej spracováva – to znamená, že sa odstráni aj táto vrstva – vzniká biela ryža (Zemanová, 2013, s.169).

Pokrm, na ktorý sa zameriame je typický pre Indonéziu a Malajziu. Použime teda ryžu, ktorú už máme uvarenú a pustime sa do prípravy. Vo woku si na ryžovom alebo inom oleji orestujeme cibuľku a cesnak, pridáme aj chilli papričku. Pridáme rozšľahaná vajíčko a miešame. V tejto fáze môžeme použiť kuracie mäso, krevety alebo zeleninu podľa chute. Stále premiešavame od spodu panvice a pražíme na prudkom ohni. Teraz prichádza na rad ryža, dochutíme aj sójovou a rybacou omáčkou, prisypeme čierne korenie a soľ. Typickou prílohou je snack krupuk, či šalát zo surovej mrkvy, šalátovej uhorky a šalotky s troškou octu, cukru a soli.

Na praženej ryži je skvelé, že sa môže pripraviť v mäsovej či vegetariánskej verzii, pričom môžeme zrecyklovať aj zvyšnú zeleninu či rozličné suroviny, ktoré máme v chladničke. Ako napríklad túto hlivu s kúskom mrkvy.

Zdroje:

Zemanová, H.: BioAbecedář Hanky Zemanové, Praha: 2013

Autor: Monika z Jem iné

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *