Špalda pre našich najmenších

biomila deti 2_upr

Pripravovať desiatu naším ratolestiam a dbať na to čo jedia by malo byť samozrejmosťou. Pri výbere stravy by sme mali zobrať do úvahy aj pečivo, ktoré deťom dávame. Čo takto ponúknuť im vlastnoručne zhotovené žemličky zvané Kaiserky zo špaldovej múky? Trochu námahy nám vyváži dobrý pocit z poctivého a zdraviu prospešného pečenia, do ktorého môžete pridať aj tajnú ingredienciu – štipku lásky.

Povedzme si ale najprv o samotnej špalde. V publikácii Radosť zo zdravých detí Strnadelová a Zerzán spomínajú, že klasickú pšenicu varenú v celom zrne pre jej veľmi zlú stráviteľnosť a vysoko agresívny lepok prakticky nepoužívame a snažíme sa ju nahradiť pšenicou špaldovou, ktorá je síce tiež lepková, ale zato je neporovnateľne stráviteľnejšia. (s. 86)

Okrem iného je špalda plná vitamínov skupiny B, z minerálnych látok obsahuje veľa mangánu, draslíka, horčíka, ale tiež vápnik, železo, zinok, fosfor a síru. Prirodzene neobsahuje cholesterol. (Zemanová, 2013, s. 85)

Špalda sa vyznačuje aj priaznivými vlastnosťami. Prispieva k regenerácii buniek a k peknej farbe pleti, dobre pôsobí na imunitný systém a ovplyvňuje tvorbu zdravej krvi, dodáva energiu svalom, väzivám a tkanivám, ovplyvňuje veselú myseľ a radosť v duši. (Zemanová, 2013, s. 175)

Naše deti či vnúčatá budú istotne radostné a veselé keď si napríklad spoločne s nimi vyskúšame upiecť špaldové Kaiserky. Na ich prípravu budeme potrebovať:

500 gr celozrnnej hladkej špaldovej múky

100 gr nastrúhanej mrkvy alebo cukety

300 ml ryžového mlieka

1,5 lyžičky soli

½ kocky droždia

1 PL medu

1 vajíčko na potretie

Rôzne semiačka na posypanie

Postup prípravy je rovnaký ako pri pečení chlebíka. Necháme kysnúť 10 minút, pečieme na 175 stupňov približne 30 minút.

Hor sa do pečenia!

Autor: Monika z Jem iné

Zdroje:

Strnadelová, V., Zerzán, J.: Radosť zo zdravých detí, Anag: 2013

Zemanová, H.: BioAbecedář Hanky Zemanové, Praha: 2013

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *