Slováci doma zbytočne plytvajú, chcú to ale zmeniť. Ževraj.

Go-Green-Forest

V minulom týždni sme mali možnosť zúčastniť sa v IKEA workshopu so Živicou ako žiť šetrnejšie k životnému prostrediu a ako v domácnosti pomocou malých a jednoduchých zlepšovákov ušetriť. Znižovať spotrebu energie, vody a množstvo vyprodukovaného odpadu, zároveň znížiť aj výdavky vo vlastnej domácnosti a popritom byť ohľaduplný k životnému prostrediu, by malo byť našim cieľom a motiváciou. Ako sú na tom slovenské domácnosti a ako teda neplytvať jedlom, či ušetriť na účtoch za vodu a energie? Pokúsime sa vám to v nasledujúcich riadkoch a ďalších článkoch vysvetliť. A ideme postupne testovať.

„Stále viac a viac Slovákov chce žiť doma úspornejšie a šetriť životné prostredie je momentálne najrozšírenejším trendom v oblasti bývania. Chcú sa správať zodpovednejšie, a zároveň v tom vidia možnosť ako znížiť svoje výdavky. Mnohí však nevedia, aké riešenia zvoliť, alebo sa im zdá, že sú to len maličkosti a bezvýznamné veci. V skutočnosti majú ale naozaj veľký vplyv. Domácnosti môžu bez znižovania svojho komfortu rýchlo a jednoducho ušetriť stovky eur ročne,” hovorí Vladimír Víšek, manažér udržateľného rozvoja IKEA Bratislava.

Ako možno rýchlo znížiť výdavky
Jednou z ciest ako znížiť výdavky je napríklad výmena žiaroviek. „Výsledky prieskumu ukázali, že 29% Slovákov stále používa neúsporné bežné žiarovky a 7% respondentov dokonca používa len tento typ žiaroviek. Pritom výmenou jednej takejto žiarovky za úspornú žiarovku s LED technológiou môžete ušetriť pri bežnom používaní až 10 eur ročne,” uvádza Víšek jeden z príkladov. Výmenou viacerých neúsporných žiaroviek za úsporné LED žiarovky možno rýchlo a jednoducho ušetriť v domácnosti až stovky eur ročne. Tieto šetrné a dômyselné riešenia sú teraz navyše cenovo dostupné a počiatočná investícia sa vám vráti najneskôr po pár mesiacoch.

A vy na čom varíte?
Podľa prieskumu celkom 73% respondentov používa plynové sporáky, 10% slovenských domácností používa energeticky náročné elektrické sporáky a iba 4% respondentov moderné indukčné varné dosky. Tie sú pritom o 40% úspornejšie a varia o 60% rýchlejšie ako sklokeramické varné dosky, ktoré používa 12% Slovákov. Máme ich aj my v škole varenia Jem iné.

V úspore vody máme najväčšie rezervy
Prieskum tiež odhalil, že takmer 90% slovenských domácností občas umýva riad nešetrne pod tečúcou vodou a viac ako tretina (40%) týmto spôsobom umýva riad stále. Počas jedného umývania tak spotrebujú až 120 litrov vody, čím zbytočne míňajú svoje peniaze a chovajú sa nešetrne k životnému prostrediu. Celkom 39% slovenských domácností umýva riad prevažne v dreze. Pokiaľ je vás v domácnosti viac a pravidelne varíte, myčka určite prinesie efektivitu. Poznáte perlátor? Odporúčame.

Triedime odpad, robíme to ale po svojom
Najčastejším spôsobom šetrného chovania Slovákov v domácnostiach je triedenie odpadu. Ľudia síce odpad triedia, ale po svojom. Zväčša to znamená niekoľko plastových alebo papierových tašiek, do ktorých hádžu plasty, papier a ostatný odpad. Len málo domácností používa dômyselné riešenia v podobe moderných systémov a košov, ktoré triedenie uľahčujú. Vytvorte si prehľadný systém triedenia, koše označte a vhadzujte iba správne vytriedený a očistený odpad. Možnosti a podmienky separácie odpadu zistíte vo frime, ktorá je zodpovedná za odvoz odpadu v mieste vášho bydliska alebo na miestnom úrade. Triedenie odpadu sa totiž líši v závislosti od mesta. A dodržujte základných “6 R” – rethink (rozmysli si), refuse (odmietni), repair (oprav), reduce (obmedz), reuse (využi opakovane) a recycle (recykluj).

Uchovávanie jedla a varenie zo zvyškov
Ďalšou dôležitou témou súčasnosti je plytvanie jedlom. „Viac ako 60% slovenských domácností vyhadzuje nevyužité potraviny minimálne raz za mesiac a takmer tretina (29%) z nich to robí raz za týždeň. Potravinami plytvajú najmenej starší, zatiaľ čo ľudia v mladšom a strednom veku (20-40 rokov) a prekvapivo aj rodiny s deťmi plytvajú najviac,” hovorí Víšek. Viete ako správne skladovať potraviny a ich zvyšky v chladničke? Konkrétne tipy týkajúce sa uchovávania jedla predstavíme v pokračovaní tejto témy v samostatnom článku. Tak nás sledujte!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *