Tvarohový koláč s polentou a drobným ovocím

FOOD

Ak nemáte skúsenosť s niekoľkoposchodovými tortami a koláčmi a chcete priniesť na oslavu niečo chutné, odporúčame tento jednoduchý a ľahký tvarohový koláč s ovocím.

Potrebujeme:

  • 50 g špaldovej celozrnnej múky
  • 50 g kukuričnej polenty
  • 2 lyžičky prášku do pečiva
  • 250 g tvarohu
  • 2 vajíčka
  • 80 g masla
  • 80 ml sirupu z agavé
  • 1 šťava z citróna
  • 200 g drobného ovocia

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Tortovú formu vymastíme maslom, alebo kvalitným olivovým olejom a vysypeme polentou.

V miske zmiešame všetky prísady okrem drobného ovocia a premiešame ručným šľahačom. Nakoniec pridáme časť drobného ovocia a premiešame len lyžicou, aby sa ovocie nerozpadlo. Cesto vlejeme do formy, posypeme zvyšným ovocím a pečieme 30 – 40 minúť na 180 stupňov.

Sirup z Agave môžeme nahradiť javorovým sirupom, alebo iným prírodným sladidlom.

Foto: Martin Črep

6 názorov na “Tvarohový koláč s polentou a drobným ovocím

  1. Sylvia

    Pekny vecer :-) mohla by som spravit kolacik z 50g kokosovej muky a 50g ryzovej muky a namiesto masla, 80g kokosoveho oleja? Myslite ze by stalo za vyskusanie? Dakujem, Sylvia

    1. Aneta z Jem iné

      Dobrý deň prajem, popravde, neskúšali sme ešte takúto verziu, ale všeobecne platí, že bezlepkové múky sa nedajú s lepkovými bežne nahradzovať v pomere 1:1, pretože ovplyvňujú finálnu konzistenciu cesta a sú viac drobivé tým, že neobsahujú lepok. Kokosová múka zas viaže oveľa viac tekutín. Olej a maslo takisto – zo skúsenosti 100 g masla nahradzujeme približne 70 g oleja. Treba to otestovať a budeme múdrejší :). Ak sa k tomu odhodláte, dajte nám prosím vedieť výsledok. Ďakujeme pekne, A.

  2. Michaela

    Dobrý deň,
    koláčik máte zaradený medzi bezlepkovými receptami, ale špaldová múka, aj keď je celozrnná, lepok obsahuje.
    Pekný deň

    1. Janica z Jem iné Autor

      Dobrý deň Michaela,

      áno, máte pravdu, špaldová múka či už hladká, alebo celozrnná obsahuje lepok, koláčik je však možné pripraviť aj v bezlepkovej verzii a to tak, že pri jeho príprave použijete len kukuričnú múku, prípadnej špaldovú nahradíte pohánkovou, či inou bezlepkovou.

      Pekný deň,
      Janica, Jem iné

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *