Štrúdľa s jablkami a škoricou

photo_strudla_2

Ešte lepšia ako tradičná! Áno, hovoríme o tejto štrúdli, ktorá je pripravená úplne od základu. Žiadne lístkové cesto, žiaden biely rafinovaný cukor, ani žiadne jablká z konzervy. Ale pekne poctivo. Máte chuť? Nech sa páči, tu je recept na víkendový koláčik!

Jablko – symbol hriechu pre Adama a Evu v raji alebo otrávené v rozprávke o snehulienke. Napriek tejto „zlej“ povesti by sme si ho mali dopriať každý deň. Zloženie tohto ovocia je veľmi pestré a zdravé. Obsahuje hlavne vlákninu, vodu, pektín, vitamín C, nenasýtené tuky, minerály a antioxidanty. Vďaka svojej špecifickej chuti sa hodí či už na varenie alebo pečenie.

V tomto recepte si jablká našli svoje miesto ako šťavnaté jadro v chrumkavom obale rozvoniavajúcom škoricou a orechmi.

Na cesto potrebujeme:

  • 500g múky hladkej celozrnnej špaldovej
  • 250ml vlažnej vody
  • 100ml roztopeného masla
  • 1 lyžička soli
  • 1 lyžička octu

A na plnku potrebujeme:

  • 700g jabĺk
  • 50g masla
  • 100g hrozienok
  • 100g mletých orechov
  • 150g prírodného trstinového cukru
  • 20g mletej škorice
  • Štavu z jedného citrónu
  • a 1 vajce na potretie

V miske zmiešame vodu, maslo, soľ, ocot. Vylejeme do misky kde sme si nasypali múku. Cesto miesime až kým sa nelepí. Sformujeme do gule a necháme 30 minút odpočinúť. Potom ho rozvaľkáme na čo najtenšiu vrstvu. Okraje povyťahujeme cesto do strán.

Na takto pripravené rozvaľkané cesto nasypeme rovnomerne postrúhané jablká, roztopené maslo, hrozienka, mleté orechy, prírodný trstinový cukor, mletú škoricu a citrónovú šťavu.

Cesto opatrne zavinieme, potrieme vajíčkom a upečieme. Približne na 180°C a 45 minút.

Autor receptu: Kuchár Pepe z Jem iné

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *