Slaný koláč z červenej cibule so sušenými paradajkami a bylinkami

cibulovy_kolac.jpg

Vo Francúzsku tomu hovoria quiche (kiš) v preklade to znamená slaný koláč. V minulosti to bolo jedlo jednoduchých ľudi, dnes ho nájdete takmer v každom bistre či reštaurácii. Výhodou je, že kombinácie surovín na tento koláč sú takmer neobmedzené – jediné čo musíte vedieť je, čo spolu chutí a čo nie :)

Na cesto potrebujeme:

  • 300 g celozrnnej špaldovej múky
  • 125 g masla
  • 5 lyžíc studenej vody
  • 1 ČL soli

Plnka:

  • 1 PL domáceho červeného pesta
  • 250 g červenej cibule nakrájanej na kolieska
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 1 malá chilli paprička
  • 2 hrste nasekaných sušených paradajok
  • 2 hrste petržlenovej vňate
  • 150 ml ryžovej smotany
  • 1 vajíčko
  • 1 ČL kurkumy
  • čerstvý koriander

Na ozdobenie:

  • na sucho opražené píniové oriešky (nemusia byť)

Z múky, masla, vody a soli vymiesime cesto, ktoré necháme krátko odstáť v chlade.

Na panvici zohrejeme olej, podusíme na ňom na mesiačiky nakrájanú červenú cibuľu, pridáme chilli papričku a krátko podusíme. Zasypeme petržlenovou vňaťou, sušenými paradajami, pridáme rascu, osolíme a okoreníme.

Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Cesto rozvaľkáme na okrúhlej quichovej forme, jemne poprepichujeme vidličkou a potrieme domácim pestom.

V miske rozmixujeme vajíčko, ryžovú smotanu, kurkumu a primiešame čerstvý koriander.

Vychladnutú zmes cibuľe, sušených paradajok a petržlenovej vňate poukladáme na pripravené cesto, zalejeme zmesou vajíčka a smotany a pečieme na 180 stupňov približne 30 minút.

Po vybratí posypeme opraženými píniovými orieškami a podávame mierne vychladnuté.

Foto: Martin Črep

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *