Pečená tekvica plnená quinoa a bylinkami

plnene_tekvice

Máme radi jeseň, lebo tekvicová sezóna je našou obľúbenou. Tekvicu pripravujeme na niekoľko spôsobov, od nátierky cez polievku, rizoto až po grilovanú či plnenú verziu. 

Na plnenú tekvicu budeme potrebovať:

  • 1 tekvica hokkaido
  • 3/4 šálky bieleho jogurtu
  • 2 lyžičky mletej rímskej rasce
  • 2 lyžičky mletého koriandru
  • 1 lyžička kurkumy
  • 1/2 lyžičky horčice
  • 1 chilli
  • 1/2 lyžičky kardamónu
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1 šálka quinoa
  • 1 hrnček vody
  • 1 lyžička limetkovej šťavy
  • 1 lyžička medu
  • 1/4 šálky čerstvého koriandru

Tekvicu rozpolíme a vydlabeme z nej semiačka. Semiačka nemusíme vyhadzovať, ale môžeme ich očistiť od dužiny, rozložiť na papier na pečenie, poliať olivovým olejom a ugrilovať v rúre. Ale späť k nášmu receptu :) Očistenú tekvicu položíme na papier na pečenie, zľahka polejeme olivovým olejom a necháme postáť.

V miske zmiešame jogurt, rascu, mletý a čerstvý koriander, kurkumu, horčicu, chilli, kardamón a soľ.

Quinoa uvaríme v šálke vody, privedieme do varu, odstavíme a necháme mierne vychladnúť. Pridáme limetkovú šťavu, med a dobre premiešame.

Mierne vychladnutou quinoa naplníme tekvicu, navrch dáme jogurtovú zmes a necháme chvíľku odležať. Predhrejeme rúru na 220 stupňov a plnené tekvice pečieme na 180 stupňov 35 minút.

Podávame ozdobené s čerstvým koriandrom.

PS: Ak nezoženiete hokkaido, môžete použiť aj maslovú tekvicu, tak ako je na obrázku.

Foto: Martin Črep

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *