Nepečená kokosovo – kávová torta so sušenými figami

Dosť bolo báječných likérov, griláže, šuhájd, medvedích labiek či plnených vianočných figúrok. Zdravé a zároveň sladké – to je naša špecialita. Vymeňte šľahače za vysokootáčkový mixér a  hor sa do toho. Hoci aj o pol noci :)

Na korpus budete potrebovať:

  • 250 g namočených fíg
  • 200 g mletého kokosu

Na krém budete potrebovať:

  • 125 ml agavé sirupu
  • 450 g dopredu namočených kešu orechov (ideálne na 8 hodín)
  • 150 ml kokosového oleja
  • 5 PL kokosového mlieka
  • 1 banán
  • 100 g mletého kokosu
  • 1 ristretto

Postup je veľmi jednoduchý:

1/ Figy a kokos spolu rozmixujeme vo food procesore na lepkavú hmotu tak, aby cesto pri stlačení držalo pokope. Ak treba, po lyžičkách dolievame vodu z namočených fíg, až pokým nedosiahneme želanú konzistenciu.

2/ Rovnako postupujeme pri príprave krému. Všetky prísady spolu dohladka rozmixujeme na vysokootáčkovom mixéri.

3/ Vysokú kruhovú formu vystelieme cestom (korpus) a dobre pritlačíme zadnou časťou lyžice, aby sa povrch vyrovnal a upevnil.

4/ Na korpus rovnomerne rozložíme pripravený krém.

5/ Koláč dozdobíme kokosom, figami a necháme schladiť a stuhnúť aspoň na 6 hodín v chladničke.

Tento aj iné naše recepty nájdete v knihe Pečieme podľa obrázkov 2.

Foto: Martin Črep

6 názorov na “Nepečená kokosovo – kávová torta so sušenými figami

      1. Mário

        Ďakujem veľmi pekne za reakciu. Ja som skôr mal na mysli výkonnejší a komplexnejší mixér/food processor ako Nutribullet. Niečo, čo dokáže bez problémov rozmixovať aj tvrdšie suroviny (napr. orechy a pod.). Najlepší by bol asi Vitamix, ale ten cenovo dosť náročný. Z prieskumu na nete mi vyšlo, že najlepšie food processory od sú Catler /Kenwood/ KitchenAid. Viete mi prosím jeden z nich odporučiť, prípadne s ktorým Vy máte najlepšie skúsenosti (značka, prípadne model).

        Ešte raz Vám veľmi pekne ďakujem a prajem pekný deň :)

        1. Aneta z Jem iné Autor

          Určite stále odporúčame Nutribullet Pro 900 s oboma druhmi čepieľ – jedna slúži na mixovanie krémov a tekutín a druhá na mixovanie suchých zmesí (orechov, ryže na múku, semienok, atď). V porovnaní s Vitamixom aj s ďalšími troma spomínanými mixérmi je finančne výhodnejší, veľmi jednoducho sa udržiava / čistí, má akurátnu veľkosť mixovacej nádobky, ľahko sa s ním manipuluje, rozmixuje aj listovú zeleninu, mrazené ovocie, orechy aj semienka. A dokáže aj z ryže, trstinového cukru či orechov urobiť múku. Máme ho odskúšaný, ak nám neveríte, kľudne si to môžete prísť otestovať aj ku nám do školy varenia :)

          1. Mário

            Ešte raz sa Vám chcem poďakovať za Vaše reakcie. Určite porozmýšľam nad možnosťou vyskúšať si ho osobne :)

            Prajem pekný deň :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *