Morčacie stehno pečené s baklažánom, hnedou šošovicou a ančovičkami

Morčacie mäso sa v našej kuchyni vyskytuje často, máme dobrý susedský zdroj z domáceho chovu. V kombinácii s hnedou šošovicou, ančovičkami a baklažánom ukuchtíte chutnú a sýtu večeru, ktorá už nepotrebuje ďalšiu prílohu či oblohu. Alebo dobre, jedno pivo znesie :)

Na prípravu potrebujeme:

  • morčacie stehno (1,5 - 2 kg)
  • baklažán
  • 3 ks menšej bielej cibule (môže byť aj šalotka)
  • 120 g masla
  • 2 PL oleja zo sušených paradajok
  • bylinková marináda
  • hnedá šošovica
  • 1 malý pohár ančovičiek v oleji (cca 50 g)
  • petržlenová vňať kučeravá aj normálna
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • chilli štipka
  • vývar

Morčacie stehno oplácheneme, vysušíme a nožom na viacerých miestach napicháme. V miske si vyrobíme marinádu z rôznych byliniek (napríklad rozmarín, tymián, oregano, petržlenová vňať) nasekaných na jemno, s prelisovaným strúčikom cesnaku, olivovým olejom a soľou. Potrieme ňou rovnomerne mäsko z oboch strán. Na vrch položíme tri až 4 plátky masla a dáme piecť na hlbší plech na cca 1 hodinku na 150 stupňov na horúcom vzduchu. Medzičasom si pripravíme zmes zo šošovice, baklažánu a ančovičiek. Na zvyšku masla a oleji zo sušených paradajok orestujeme cibuľku, pridáme dva zvyšné prelisované strúčiky cesnaku, na kocky nakrájaný baklažán a opekáme pár minút. Pridáme vopred namočenú hnedú šošovicu a zalejeme vývarom, postupne ako sa voda odparuje a šošovica mäkne, vývar dolievame. Nechceme šošovicu rozvariť na kašu, takže po cca 15 minútach je hotová. Do zmesi pridáme ančovičky. Solíme opatrne, pretože zmes je už osolená z ančovičiek, okoreníme, pridáme nasekanú vňaťku a štipku chilli. Takto pripravenú zmes vylejeme do pekáča okolo morčacieho mäska a necháme piecť na 180 stupňoch ešte asi pol hodinu.

Mäso z času na čas prepichneme vidličkou a sledujeme, či je prepečené. K zeleninovo ančovičkovej zmesi prilievame v prípade potreby vývar tak, aby zostala stále šťavnatá. Aby sme dosiahli kôrku na koži morčacieho mäsa, môžeme v závere na pár minút pustiť v rúre gril.

Pred podávaním ozdobíme čerstvým tymiánom a nezabudneme na vychladené pivo. My sme si vybrali mierne horké od Heinekenu.

PS: Ak sa neviete rozhodnúť, ktoré pivo k čomu odporúčame skvelého gastro sprievodcu.

heineken.jpg

Autor foto receptu: Martin Črep

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *