Maslové rizoto na póriku s pečenou bielou špargľou

maslove_rizoto_porik_spargla

Špargľa je stále v sezóne a rizoto je naše obľúbené jedlo. Dnes sme si pripravili verziu na póriku v krémovej, maslovej konzistencii.

Potrebujeme:

  • 1 celý pór
  • 1 šálka arborio ryže
  • ½ ČL kurkumy
  • štipka muškátového orieška
  • mleté farebné korenie
  • soľ
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • olivový olej na teplú kuchyňu
  • vývar na podlievanie (bio bujón alebo čerstvý)
  • 3 veľké PL masla
  • 250 g bielej špargle
  • píniové oriešky (nemusia byť)

1 celý pór nakrájame na tenké kolieska (vynecháme asi 3 – 4 posledné cm). Do hlbšej panvice dáme 3 PL olivového oleja, pridáme nakrájaný pór a pražíme na miernom ohni asi 5 minút, kým nezmäkne. Ak treba, doplníme olej, aby sa pór nepripálil. Medzitým si v malom hrnci (cca 1 liter) zohrejeme vývar. Pridáme ryžu, zľahka premiešame a po žufankách podlievame vývarom. Na začiatok dve až tri tak, aby bola ryža ponorená vo vývare. Sledujeme, ako ryža rastie a postupne podlievame po žufankách vývarom, kým sa voda takmer nevstrebe a ryža nie je aldente – trvá to cca 30 minút. Ku koncu varenia dochutíme všetkým korením, osolíme a pridáme maslo. Medzičasom už môžeme na olivovom oleji zľahka orestovať bielu špargľu, z ktorej pred restovaním odsekneme drevnatú časť stonky, asi 3 cm od konca. Dochutíme soľou a korením a môžeme podávať spoločne s rizotom. Odporúčame posypať nasucho opraženými píniovými orieškami.

Foto: Martin Črep

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *