Makovo – slivkový raw koláč

maková raw torta

Mak. Slivky. Kakao. Krémová chuť. Jednoduchá príprava. Žiadne výčitky. Tip na víkendový koláč plný lahodnej chuti a vápnika je tu. Pretože víkend bez koláča v Jem iné proste neexistuje! Vyskúšate?

No korpus budeme potrebovať:

  • 90 g pohánkovej múky (my si doma pripravujeme múku naklíčením, nasušením a rozomletím celej pohánky, ale možete použiť aj hotovú múku z obchodu, alebo sušený kokos).
  • 200g zmesi sušeného ovocia (datle, slivky, hrozienka), dopredu namočených na pol hodinu
  • 2 kopcovité polievkové lyžice kakaa z nepražených kakaových bôbov

A na krém si pripravte:

  • 500 g kešu orechov
  • 100 g maku
  • 160 ml kokosového krému (smotany)
  • 1/2 pohára ryžového mlieka
  • 200 ml roztopeného kokosového oleja
  • agavé
  • šťava z limetky
  • Domáci slivkový džem

Príprava

500 g kešu a 100g maku si samostatne namočíme noc dopredu do vody. Sušené ovocie stačí namáčať pol hodinu pred prípravou koláča.

Pohánkovú múku, ovocie a kakao si rozmixujeme vo food processore na jemnú hmotu, ktorú rozložíme na dno 22 cm formy.

Základný krém si pripravíme rozmixovaním kešu orechov, kokosového krému (smotany) a 1/2 pohára ryžového mlieka. Pridáme roztopený kokosový olej a dobre rozmixujeme na hladký krém.

Základný krém si rozdelíme na dve časti. Do prvej rozmixujeme vo výkonnom mixéri namočený mak, ktorý sme si predtým precedili cez jemné sitko. Ochutnáme, dochutíme agáve sirupom a šťavou z limetky a nalejeme na korpus. Necháme zatuhnúť v mrazničke 10 minút.

Slivkový džem:

domáce zavárané slivky rozmixujeme s troškou vody na džem. Ak nemáte domácu zaváraninu, odporúčame alternatívu zn. Alnatura – slivky sú jemne dochucované trstinovým cukrom, ktorý nám v malom množstve neuškodí.

Polovicu slivkového džemu pridáme do druhej časti základného krému a dochutíme lyžičkou škorice. Ak sú slivky príliš kyslé, limetku už nedávame.

Vyberieme formu z mrazničky, nalejeme druhú časť krému a do stredu lyžičkou opatrne nakvapkáme slivkový džem a nožíkom urobíme rôzne vzory tak, aby nám vznikol mramorový efekt.

Koláč dáme na celú noc do chladničky, alebo na pár hodín do mrazničky, kým nezatuhne a môžeme podávať.

Autor: Zita z Jem iné

 

4 názory na “Makovo – slivkový raw koláč

  1. werka

    Ahoj, prosim Ta ten kokosovy krem – to sa da kupit normalne v takych tych specialnych obchodoch s takymito srandami? Alebo si si ho robila sama?

    1. Aneta z Jem iné Autor

      Ahoj, kúpiš bežne v bio obchodoch, myslím, že má aj DMka. Alebo vyskúšaj vychladiť konzervu kokosového mlieka, vtedy sa Ti oddelí vrstva vody a krému a po otvorení konzervy už len odober zvrchu koľko potrebuješ.

  2. ivet

    Dobry den, zaujala ma ta priprava pohankovej muky. Naklicit asi na noc, vysusila by som na riadiatore :-) a na rozomliet? mohlaby som aj ponornym mixerom, ak by to bolo mensie mnozstvo? tuto fintu pouzivam pre praskovy trstinovy cukor :-)

    1. Aneta Autor

      Dobrý deň, závisí od mixéra, ale skôr fungujú také tie nadstavce/nádoby na suché mletie. T.j. Vitamix alebo Nutribullet alebo podobné, tie máme odskúšané :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *