Krémové dubákové rizoto na ružovom víne

Kremove_dubakove_rizoto.jpg

Ako lepšie využiť slnečný, sviatočný deň ako sa vybrať na výlet do lesa. Dubáky rastú ako huby po daždi, my sme ich dokonca v popoludňajších hodinách našli za kopcovitý košík. Radostne sušíme, ale aj varíme. Dnes rizoto.

Na dubákové rizoto potrebujeme:

  • 1,5 šálky ryže
  • 3 hrste malých dubáčikov nazbieraných na Záhorí
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 4 PL masla
  • 2 dcl ružového vína, ktoré práve popíjate
  • zeleninový vývar
  • soľ, čierne korenie
  • chilli
  • parmezán na dochutenie

Na rozpálenej panvici roztopíme 1 PL masla. Pridáme malé dubáky rozkrojené na polovicu. Orestujeme, trošku podlejeme vínom. Pridáme ryžu, podlejeme vývarom a varíme. Postupne podlievame, miešame a sledujeme ako sa voda odparuje. Keď je ryža takmer mäkká pridáme 2 PL masla, podlejeme vínom, vývarom, pridáme chilli. Varíme takmer do mäkka, ak je potrebné, ešte podlejeme vývarom. Na záver osolíme, okoreníme, pridáme chilli podľa chuti a finišujeme parmezánom.

Podávame mierne vychladnuté s pohárom ružového. Tak chutí najlepšie :)

Foto: Martin Črep

MC_140829_huby_8166

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *