Hubová polievka s divokou ryžou

MC_140327_jemine-food_8347

Vyzerá exoticky a náročne a pritom je veľmi jednoduchá a domáca.

Potrebujeme:

  • 1 šálku divokej ryže
  • 1 veľká cibuľa
  • 4 stonky mladého zeleru
  • pol kila čerstvých húb
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL oregana
  • 3 PL špaldovej múky
  • 1 šálka bieleho vína
  • 1 bobkový list
  • 4 šálky zeleninového vývaru
  • 2 ČL rozmarínu
  • 1 šálka ryžového mlieka
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 2 ČL soli

Do hrnca nasypeme umytú divokú ryžu, pridáme 1 lyžicku soli a privedieme k varu. Varíme cca 40 minút, až kým ryža takmer nezmäkne. Uvarenú ryžu zlejeme.

Kým sa varí ryža, pripravíme zvyšok polievky. Do hrnca dáme lyžicu oleja, pridáme nakrájanú cibuľu, najemno nastrúhaný mladý zeler, pol lyžičky soli a dusíme až kým sa cibuľa neopečie do sklovita cca 3 – 5 minút. Znížime stupeň varenia a za stáleho miešania pridáme huby a zvyšnú pol lyžičku soli. Varíme, až kým huby nepustia šťavu a nezhnednú – minimálne 15 – 20 minút. Podlejeme vývarom.

Pridáme cesnak, oregáno, prisypeme múku a rozmiešame. Zvýšime stupeň varenia a zalejeme vínom. Zamiešame a opäť povaríme.

Na záver pridáme bobkový list, privedieme k varu a potom opäť stupeň varenia znížime. Varíme ďalších 15 minút. Pridáme rozmarín, rastlinné mlieko a uvarenú divokú ryžu. Varíme ďalších 10 minút, až kým polievka nezhnustne podľa predstáv. Vmiešame citrónovú šťavu a prisolíme podľa potreby.

Foto: Martin Črep

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *