Domáci celozrnný špaldový chlieb s orechami

FOOD

Nie je nič lepšie ako si pripraviť domáci chlieb. Je to jednoduché a rýchle. A hlavne, viete čo jete.

Potrebujeme:

  • 500 g celozrnnej špaldovej múky mletej na hladko
  • 330 ml vlažnej vody
  • 1 ČL medu
  • 1/2 kocky droždia / alebo prášku do pečiva / alebo domáceho ražného kvásku
  • 1 a 1/2 lyžičky soli
  • 4 hrste orechov podľa chuti (pomletých)
  • semiačka podľa chuti (ľanové, slnečnicové, tekvicové....)

Do misky si pripravíme múky, soľ, semiačka a namleté orechy. Do vlažnej vody rozmrvíme droždie a med, premiešame a necháme chvíľku postáť. Pridáme k suchej zmesi a všetky suroviny na chlebík dôkladne vymiesime oboma rukami, až kým sa cesto neoddeľuje od misky. Necháme kysnúť pod čistou utierkou a perinou 1 hodinu. Rúru predhrejeme na 200 stupňov, cestou vyberieme z misky, vyformujeme bochník a položíme na plech vyložený papierom. Necháme postáť pri izbovej teplote. Vložíme do rúry a pečieme 50 minút.

Po vybratí pokvapkáme studenou vodou, aby kôrka moc nestvrdla.

Foto: Martin Črep

19 názorov na “Domáci celozrnný špaldový chlieb s orechami

  1. Henciatko

    Ahoj, akou bezlepkovou mukou, prip. kombinaciou bezlep. muk by som mohla nahradit spaldu? Nieco overene, vyskusane :) Dakujem.

    1. Janica z Jem iné Autor

      Ahoj,

      pracovať s bezlepkovou múkou je oveľa náročnejšie ako s tou čo obsahuje lepok, ale predpokladáme, že vieš o čo hovoríme. Recept na overený bezlepkový chlebík zatiaľ nemáme.

      Pekný deň,
      Janica, Jem iné

        1. Aneta z Jem iné

          Dobrý deň prajem, recept na paleo chlieb máme len v knihe zatiaľ – S Anetou a Janicou – čo na srdci to na jazyku. Bežný bezlepkový chlebík nám zatiaľ nevychádza podľa našich predstáv, ale akonáhle sa nám podarí vytvoriť chutný chlieb z prirodzene bezlepkových múk, podelíme sa o recept. Pozdravujeme.

  2. Romana dubna

    Ahoj, chcem sa spytat nechyba vam v recepte cukor alebo med do kvasku?? Prave som zamiesila podla receptu slepo veriac a s cestom sa nic nedeje, dakujem za odpoved

    1. Janica z Jem iné Autor

      Ahoj Romana,

      med, alebo iné sladidlá síce podporujú proces kvasenia, ale nie sú nevyhnutnou súčasťou. My pridávame med len občasne, ale nevidíme rozdiel v kvasení v prípade prítomnosti či neprítomnosti sladidla.

      Ako dlho už chlebík kysne a aká múka bola použitá?

      1. romana

        dakujem za rychlu odpoved :D, kysol hodinu a pol /moc sa nedvihol/, dala som 300 celozrnej hladkej spaldovej a 200 hladkej spaldovej, je v trube tak mu drzme palce

  3. gabriela

    Dobry den,

    potrebujem upiect chlebik bez kvasnic koli histeminovej intolerancii. V recepte sice uvadzate, ze sa da upiect aj len z prasku do peciva, len dalej v postupe sa touto moznostou nezaoberate. Poradite prosim verziu s praskom do peciva?
    pekny den

    1. Aneta

      Dobrý deň Daniela, kurzy kváskového chleba zatiaľ neplánujeme. Ak nastane nejaká zmena, určite Vás budeme informovať. Pozdravujem, A.

  4. Katarína

    Dobrý deň, myslíte, že chlebík sa vydarí ak nahradím špaldovú múku celozrnnou hladkou pšeničnou mukou? :) Ďakujem

    1. Janica z Jem iné Autor

      Dobrý deň Katka,

      určite sa vydarí aj so pšeničnou múkou, či už s hladkou, alebo celozrnnou, prípadne použite aj mix. Budeme držať palce :)

      Janica, Jem iné

  5. Katarina

    Dobry den, ked nechcem pridavat orechy do cesta, treba upravit napr.mnozstvo vody ? kvoli konzistencii cesta
    Dakujem

    1. Aneta

      Dobrý deň, množstvo vody neupravujte, použite 500 g múky a 330 ml vody, prípadne doplňte semienka alebo sušeé paradajky podľa chuti. Držíme palce, A.

  6. Martina

    Tento chlieb peciem, odkedy ste ho pridali na stranku, zakazdym sa zatilal podaril vyborne. Teraz prechadzam na pecenie s kvaskom, to je uplna basen. Tento pomer surovin funguje najlepsie z tych, ktore som na kvaskovy chlieb vyskusala, kvasok davam odhadom a napriek tomu je chlieb po upeceni s tmavou, chrumkavou korkou a vnutri plny bubliniek. Najlepsi recept :)

    1. Janica z Jem iné Autor

      Martina, ďakujeme veľmi pekne, tešíme sa, že náš recept bol inšpiráciou, ktorá funguje a chutí! :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *