Cviklové muffiny

Od augusta do konca decembra je v sezóne cvikla. Reguluje krvný obeh, zmierňuje infekciu dýchacích ciest,  predchádza zápche. Posilňuje organizmus a pomáha pri liečbe chrípky a nachladnutia. Viac ako 100 ml šťavy môže vyvolať miernu nevoľnosť a závrate, preto je vhodné miešať ju napríklad s mrkvovou šťavou. Môžete ju variť, piecť, zavárať, pripraviť si z nej nápoj alebo nátierku. Alebo si pripraviť netradičné cviklové muffiny.

Na cviklové muffiny potrebujeme:

  • 2 ks repy (cca 100g)
  • 125 ml kokosového alebo ryžového mlieka
  • 1 vajíčko
  • 80 g surového trstinového cukru
  • šťavu z 1/2 citróna
  • 120 g ryžovej múky (alebo špaldovej celozrnnej)
  • 40 g pohánkovej múky (alebo špaldovej jemnej mletej)
  • 4 PL maku
  • 1 ČL vínneho kameňa
  • štipka soli
  • 50 ml kokosového oleja
  • extrakt z vanilky (nemusí byť)

Cviklu uvaríme do mäkka a rozmixujeme. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. V miske zmiešame rastlinné mlieko, citrónovú šťavu a necháme stáť pár minút. Medzitým v ďalšej miske zmiešame múky, pomletý mak, prášok do pečiva a štipku soli.

Rozšľaháme vajíčko s cukrom a vanilkou, do tejto zmesi pridáme zmes s rastlinným mliekom, pridáme kokosový tuk a rozmixovanú cviklu. Pridáme aj múkovú zmes a všetko premiešame. Nalejeme do foriem na muffiny a pečieme cca 20 minút, po vybratí necháme mierne vychladnúť, aby sa muffiny lepšie vyklopili.

Lístky na cviklové dobroty kúpiš na Predpredaj.sk

Foto: Martin Črep

8 názorov na “Cviklové muffiny

    1. Janica z Jem iné Autor

      Ahoj Soňa,

      doplnila som to do textu, mak sa pridáva spolu s ostatnými suchými surovinami (múka, prášok do pečiva…)

      j.

    1. Janica z Jem iné Autor

      Približne 100g uvarenej, rozmixovanej repy. Zvyšok môžete odložiť do chladničky na ďalšie, iné varenie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *