Chrumkavé, pšenično-ražné bagety

bagety

Dostali ste na Vianoce výbavu do kuchyne a ešte ste ju neotestovali? Nám sa to stať nemôže. Pokrstili sme šikovný dvojplech na bagety a tu je výsledok. Nielen krásne voňajú, ale tá chuť…

Na pečenie bagiet sme zvolili mix pšeničnej a ražnej múky z trenčianskeho mlyna.

Na bagety potrebujeme:

  • 350 g pšeničnej hladkej múky
  • 50 g ražnej múky
  • 1 malý uvarený zemiak (cca 50 - 60 g)
  • 2 dcl vlažnej vody
  • 20 g droždia
  • 1 čajovú lyžičku morskej soli
  • 1/2 čajovej lyžičky trstinového cukru

Vo vlažnej vode rozmiešame droždie spolu s cukrom a necháme aktivovať. V miske zmiešame múku so soľou a vychladnutým nastrúhaným uvareným zemiakom. Prilejeme kvások a cesto dôkladne vymiesime. Necháme kysnúť na teplom mieste, prikryté utierkou cca 1 hodinu. Rúru vyhrejeme na 250 stupňov.

Po hodine kysnutia cesto vyklopíme z misky, premiesime, ponaťahujeme a vyformujeme 2 veľké bagety. Umiestnime do formy na pečenie bagiet, ktorú sme predtým vysypali múkou. Prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte 20 minút. Pred vložením do rúry, urobíme do bagety zárezy nožom, pokropíme vodou, vložíme do rúry a pečieme na 250 stupňov 15 minút. Po 15-tich minútach teplotu znížime na 200 stupňov a pečieme ďalších 10 minút. Po vybratí postriekame vodou.

Bagety napiekla: Boba (mamina) Lacová

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *