Brokolicové pesto s cesnakom

Najznámejšie pesto je asi bazalkové. Nie je však jediné. Známe je pesto z medvedieho cesnaku, zo sušených paradajok, kôpru, rukoly, mäty, chrenu či cukety.  A naše najnovšie je z brokolice, ktorá je momentálne v sezóne.

Na brokolicové pesto potrebujeme:

  • 2 brokolice
  • 1 hlávku cesnaku
  • šťavu z jedného citróna
  • soľ
  • kvalitný olivový olej

Brokolicu uvaríme do mäkka, necháme vychladnúť. Cesnak očistíme a pretlačíme. Všetko spolu rozmixujeme, dochutíme soľou, pridáme šťavu z citróna, zalejeme olivovým olejom a premiešame.

Pesto nám v dobre uzavretej nádobe vydrží v chladničke asi dva týždne. Po odobratí pesta do jedla vždy dolejeme obsah olivovým olejom, aby sme zabránili vzniku plesne na povrchu zmesi.

Foto: Martin Črep

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *