Bezlepkový pšenový koláč s makom a ovocím

bezlepkovy_psenovy_kolac_s_makom_a_ovocim.jpg

Dnes sme si v Teleráne pripravili ukážkové jedlo pre deti. Najväčší úspech mal ultra zdravý, ale veľmi chutný a jednoduchý koláč . Hotovo za pár minút. No fakt! :)

Na koláč potrebujeme:

  • 300 g pšena
  • 900 ml kokosovo - ryžového mlieka alebo jablkovej šťavy
  • 3 PL bio kukuričného škrobu
  • 200 g mletého modrého maku
  • 5 PL medu
  • 4 nakrájané hrušky
  • 200 g ringlot
  • 1 PL olivového oleja / kokosového tuku

Pšeno uvaríme v rastlinnom mlieku v pomere 1:3. Do uvareného pšena primiešame 3 PL kukuričného škrobu a pomletý mak. Po vychladnutí rozložíme na dno vymastenej kruhovej formy, na ktoré poukladáme nastrúhané hrušky a nakrájané ringloty. Pečieme na 170 stupňov cca 35 – 40 min, kým koláč nezozlatne. Necháme vychladnúť, posypeme makom a pokvapkáme medom.

Výborná je aj verzia so slivkami a ríbezľami, ako na obrázku.

4 názory na “Bezlepkový pšenový koláč s makom a ovocím

    1. Aneta Autor

      Dobrý deň Elena, áno, tento koláč je úplne bez vajec a laktózy. Keď sa pšeno dobre rozvarí, tak krásne drží tvar a je prirodzene lepivé.

    1. Aneta Autor

      dobrý deň Katka. Pšeno treba najprv spariť vrelou vodou, nechať odkvapkať, následne použiť želané množstvo tekutiny, nechať zovrieť, ohrev znížiť na nízky a počkať kým sa tekutina nevsiakne. Dĺžka varu pšena závisí samozrejme od toho, koľko tekutine použijete a akú chcete dosiahnuť želanú konzistenciu. Môže to trvať približne 15-20 minút.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *