Recepty z tržnice

Processed with VSCO with hb2 preset

Napriek vábivému názvu nečakajte recept. Tento článok by vám mal byť skôr návodom na váš vlastný, skvelý sezónny recept.

Veď otázku „Čo dnes navariť?“ pozná snáď každý. Buď z pohľadu ženy, ktorá chce svojej rodine dopriať niečo chutné a nové, alebo z pohľadu ostatných členov rodiny, ktorí túto vetu počúvajú takmer neustále.

To, že nie vždy máme jasno v tom, aké jedlo uvaríme, je určite z veľkej časti spôsobené aj tým, že v dnešnej dobe máme všetkého k dispozícii akosi príliš veľa. V decembri bez problémov kúpime okrem sezónnej mrkvy a jabĺk aj letné paradajky a broskyne. Hrozno vieme zohnať aj v máji dávno predtým ako je jeho rast v našich zemepisných šírkach prirodzený. To, že máme všetkého dostatok, dokonca oveľa viac ako naozaj potrebujeme, často spôsobuje, že si nevieme vybrať. Áno, je to presne ako so šatami :)

Ak by sme suroviny ktoré máme na výber museli okresať, zrazu by to bolo iné. Síce to neznie tak pohodlne ako vždy a všade dostupné všetko, ale ak to raz vyskúšate, uvidíte v tom skrytú krásu, nové inšpirácie a suroviny, ktoré nakúpite, budú pravdepodobne podstatne lacnejšie a koniec koncov by mali byť aj zdravšie. Ako teda na to?

Ideálna cesta je farmársky trh. Ak je vo vašom okolí fungujúca tržnica, kde predávajú poľnohospodári svoje prebytky, určite sa vyberte tam. Tržnicu a trhovníkov si treba najprv poriadne obhliadnuť a nájsť stánok, kde je výber zeleniny a ovocia čo najužší a to, čo farmár ponúka, je sezónne. Ak k tomu navyše nemá registračnú pokladňu (tá je totiž znakom obchodníka, ktorý zeleninu iba nakupuje a potom predáva) a jeho ruky sú vráskavé a tmavé od zeme a hliny, ste na dobrom mieste. Ak sa navyše pokúsite s trhovníkom nadviazať priateľskú konverzáciu, spýtate sa ho na to, kde a ako zeleninu pestuje, môžete tak nadviazať pekný vzťah, ktorý v supermarkete nikdy nevznikne. Nie je nad to, keď prídete na trh a Váš obľúbený trhovník sa na Vás usmieva a máva už zďaleka, hneď ako Vás uvidí.

A ako to teda je s tým receptom? Vezmime si teda aktuálny mesiac – január. Stánok poctivého pestovateľa bude mať k dispozícii určite cibuľu, cesnak, zemiaky a mrkvu. Možno nájdete aj tekvicu, červenú, bielu a čínsku kapustu, hlávkový a ružičkový kel, pór, hrušky alebo jablká. Teraz môžete začať kombinovať. Napríklad také pečené zemiaky s cesnakom, pórom a mrkvou.  Alebo teplý šalát z červenej kapusty, ružičkového kelu a karamelizovaných hrušiek. Obrovskou výhodou okrem podpory kvalitnej domácej produkcie je aj to, že príroda má obrovský talent na kombináciu chutí a všetko, čo rastie spolu v rovnakom období, sa k sebe akýmsi zázrakom neuveriteľne hodí. Teraz je to už iba na Vás. Fantázii a kombináciám sa medze nekladú. Vyberte sa teda v sobotu na rannú prechádzku na trh a vymyslite si svoj vlastný recept počas toho, ako stojíte pri stánku a debatujete s farmárom.

V prípade, že sme Vás inšpirovali, budeme sa tešiť, ak nám ukážete svoje vlastné januárové recepty z tržníc.

Zatiaľ prajeme veľa skvelých nápadov, kopec chuti variť a odhodlanie vybrať sa na tržnicu aj napriek mrazivému počasiu :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *