QUICHE, ALIAS SLANÝ KOLÁČ / part 1

QUICHE

Pôvod, variácie a Lotrinský koláč

Ak ste viac zameraní na slané jedlá, quiche je pre vás tým správnym pokrmom. Možno ho opísať aj ako slaný koláč, pričom je veľmi variabilný a možno ho obmieňať podľa každého vkusu. Je skvelý aj pri recyklovaní zvyškov zeleniny či mäsa, ktoré nám zostali.

Ale začnime pekne po poriadku. Podľa českej autorky Dity Pecháčkovej sa začal quiche piecť vo Francúzsku v dobe, keď na dedine existovala len jedna pekáreň. Predtým ako do pece dali chlieb – čakali kým bude teplota dostatočne vysoká – vložili do nej tento slaný koláč. A potom všetko čo spolu upiekli aj spoločne zjedli. (2012, s. 115)

Najznámejším predstaviteľom tohto pokrmu je Quiche Loraine (Lotrinský koláč). Američanka Julia Child – neprehliadnuteľná postava svetového kulinárstva – priblížila francúzsku kuchyňu americkému ľudu. Quiche Loraine možno nájsť aj v jej publikácii, kde sa o ňom vyjadruje ako o koláči svetoznámom, no zároveň  jednoduchom na prípravu. Kombinuje v sebe chuť smotany a slaniny. Podávať sa môže so šalátom, bagetou, či vychladeným bielym vínom. Toto jedlo môže slúžiť ako obed, olovrant alebo aj večera. (2011, s. 146)

Podstatou spomínaného slaného koláča je základné cesto, ktoré sa môže dať aj nemusí najprv predpiecť. Následne sa plní ľubovoľnými náplňami a na záver sa zalieva zmesou smotany – či už sladkej alebo kyslej – vymiešanej s vajíčkami. V pôvodných receptoch sa zmes robí so šľahačkovým kyslým krémom či smotanou nazývanou Créme fraîche.

Tento produkt sa dá kúpiť v potravinách alebo je možné si ho pripraviť doma. Dita Pecháčková spomína, že túto veľmi jemnú a tučnú kyslú smotanu si je možné vyrobiť aj svojpomocne. Do 500 mililitrov smotany na šľahanie treba pridať 2 lyžice cmaru a túto zmes nechať odstáť pri izbovej teplote 24 až 36 hodín kým nezhustne. (2012, s. 115)

Nabudúce sa budeme venovať príprave cesta a možným variáciám náplní. Aby ste si čoskoro aj vy mohli vychutnať skvelý quiche!

Ale zatiaľ vyskúšajte napríklad tento .

cibulovy_kolac.jpg

Autor: Monika z Jem iné

Zdroje:

Pecháčková, D.: Deník Dity P., Kuchařka, Praha: Dita Pecháčková 2012.

Child, J., Bertholle, L., Beck, S.: Mastering the art of French Cooking, New York: Alfred A. Knopf 2011.

Názor na “QUICHE, ALIAS SLANÝ KOLÁČ / part 1

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *