QUICHE, ALIAS SLANÝ KOLÁČ / part 2

quiche CESTO

Ako na cesto a čím plniť?

Začnime so základom pri príprave quichu. Je ním práve cesto a jeho spracovanie. Julia Child – ktorá mimochodom študovala na prestížnej parížskej kulinárskej škole Le Cordon Bleu – zdôrazňuje, že cesto treba miesiť veľmi rýchlo, najmä ak pracujeme v teplej kuchyni.

Maslo nám totiž musí mäknúť postupne. Cesto sa má spracovávať len koncom dlane pri zápästí, nie celou dlaňou, ktorá má vyššiu teplotu. (2011, s. 140)

Treba si preto pozorne všímať nie len samotné suroviny na prípravu slaného koláča, ale aj spôsob akým cesto pripravíme. Quiche sa zvykne piecť na okrúhlom plechu s vrúbkovaným okrajom. Je možné si cesto pripraviť a potom ho nechať chvíľu odpočívať. Vhodné je ho vložiť do chladničky na hodinu, alebo aj na celú noc. V tom prípade je lepšie ho už priamo rozvaľkať na plech, aby sme ho už ráno buď len predpiekli, alebo hneď následne plnili.

Hotové cesto môžeme poprepichovať vidličkou a dať si ho predpiecť do rúry. Vtedy sa odporúča zaťažiť ho napríklad surovými strukovinami, ktoré nasypeme na jeho povrch. Tým predídeme zvlneniu cesta a zachováme rovný povrch. Predpekanie ale nie je nutné, tento krok môžeme kľudne obísť.

Prejdime k samotným ingredienciám na cesto. Pripravme si 300 gramov špaldovej múky, 150 gramov masla, čajovú lyžičku soli, pričom postupne prilievame vlažnú vodu podľa konzistencie hmoty. Ak chceme aby naše cesto malo krajšiu farbu môžeme do neho pridať napríklad kurkumu alebo červenú papriku.

Ako plnku môžeme využívať sezónnu zeleninu, čerstvé bylinky ako aj mäsové produkty. Mojím favoritom je quiche s grilovanou cviklou, kozím syrom, posypaný s tekvicovými semiačkami. Veď predsa len často zostane v chladničke nejaký ten kúsok nevyužitého čohosi :).

Ďalšie variácie náplní si predstavíme v ďalšom pokračovaní.

Monika z Jem iné

Zdroje:

Child, J., Bertholle, L., Beck, S.: Mastering the art of French Cooking, New York: Alfred A. Knopf 2011.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *