OSVIEŽUJÚCE LASSÍ

lassi

Teploty sa pomaly šplhajú na teplomeroch stále vyššie. Čím zahnať smäd a zároveň si vychutnať príjemnú chuť? Lassí môže byť odpoveďou.

Indické Lassí nie je len nápoj, je to ochladzovací prostriedok. Jogurtový nápoj podobný mliečnemu koktejlu výborne hasí smäd pálivých pokrmov. Prostá verzia (obvykle sa riedi chladenou vodou) môže byť slaná aj sladká, s trochou kardamónu, ale stále vzrastá obľúbenosť ovocných Lassí vyrábaných z jogurtu. Pokiaľ dávate prednosť kupovanému jogurtu, vyberte si biely bio jogurt, ktorý nie je veľmi kyslý a blahodárne pôsobí na tráviaci systém. Nie je nad mliečne produkty z debničiek :)

Obyčajne sa Lassí necháva vychladiť a podáva sa aj s trochou drteného ľadu. Nápoj sa môže zriediť s trochou mlieka alebo vodou. Do kyslého Lassí obvykle v Južnej Indii dávajú namiesto jogurtu kefír. (2011, s. 172).

Pri príprave Lassí môžete použiť vlastnú fantáziu, improvizovať, pridávať sezónne produkty, ochucovať, skrátka tvoriť. Je naozaj variabilné.

My sme sa rozhodli pre kombináciu biely jogurt, voda, žltý melón. Ochutené medom, kurkumou a kardamónom, so štipkou sušeného zázvoru.

Druhou kombináciou bolo Lassí s mangom, šťavou z limetky a škoricou. Základ tvoril biely jogurt a mlieko, sladkosť dodával agávový sirup.

Poslednou kombináciou boli čučoriedky a mäta, spoločne s bielym jogurtom a vodou. Ochutené javorovým sirupom.

Ako by ste si Lassí nakombinovali vy?

Autor: Monika z Jem iné

Zdroje:

Tan, T. : Asijská kuchyně v kostce, Praha, Ikar 2011

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *