Nech Vám nelepí variť bez lepku

11246589_1005863789423646_81240743272863164_n

V poslednom období zaplavili naše obchody výrobky s označením bezlepkové. Dokonca aj reštaurácie sa prispôsobujú zvýšenému dopytu po jedlách bez obsahu lepku. Čím to môže byť?

Naozaj trpí veľa ľudí celiakiou? Odhaduje sa, že v Európe trpí na túto chorobu 1 % detí a dospelých. Sú však aj ľudia, ktorým sa celiakia nepotvrdila, ale citeľne sa im uľaví, keď vysadia výrobky z pšenice. Môžu mať tzv. (neceliatickú) citlivosť na lepok. Tá sa väčšinou neprejaví zmenami na sliznici tenkého čreva. Táto diagnóza je zatiaľ mladá a ešte sa presne nevie, čo sa deje v tráviacom trakte. Diagnostika je založená vyslovene na subjektívnom zlepšení po vyradení lepku a po vrátení sa príznakov ako nafúknutie, hnačka a kŕče po opätovnej konzumácii lepku.

Je teda možné, že by pšenica bola až tak zlá, že by sme ju mali všetci vysadiť? Zástancovia tohto názora tvrdia, že pšenica nie je to, čo bývala. Podľa nich je prekultivovaná, má vyšší obsah lepku, náš organizmus si ani za tie desaťtisíce rokov nezačal vytvárať enzým na strávenie lepku a jeme jej priveľa. S tým posledným tvrdením sa dá jednoznačne súhlasiť. Väčšina ľudí jedáva múčne výrobky minimálne 3 až 5 krát denne.

Základom vyváženého jedálnička by mala byť pestrosť, a preto každému len prospeje, keď vymení chlieb, pečivo, knedle, halušky alebo cestoviny za iné prílohy. Nezáleží na tom či máte tráviace ťažkosti alebo sa chcete len zdravšie stravovať. Nemusíte hneď siahať po bezlepkových polotovaroch, niekedy postačí vyskúšať aj iné lepkové obilniny ako napríklad špalda, raž, ovos, jačmeň, ďalšie odrody pšenice ako kamut, jednozrnka, dvojzrnka alebo červená pšenica. Ak chcete vyslovene bezlepkové, tiež si máte z čoho vyberať. Môžete vyskúšať divokú ryžu, pšeno, pohánku, quinou, amarant alebo slzovku. Tieto obilniny môžete využiť ako celé zrná alebo ich použiť ako múku. Špaldové či jačmenné krúpy sú výbornou náhradou halušiek. Z pšena, pohánky, slzovky alebo quinoi sa dajú pripraviť rôzne varianty rizota. Špaldu a verzie pšenice môžete použiť na zahustenie polievok namiesto cestovín alebo ako samostatnú prílohu. Pšeno a amarant sú zas veľmi vhodné na prípravu sladkých jedál. Pár krát za týždeň vyskúšajte aj zeleninové prílohy:

  • kaša – v rôznych kombináciách, ako napríklad zemiaky + mrkva, hrášok, zeler či paštrnák, batáty s pohánkou alebo samotné
  • pečená – cvikla, tekvica, sladké zemiaky
  • dusená, na pare – karfiol, brokolica, romanesco, kel, ružičkový kel.
  • grilovaná – cuketa, šampiňóny, paradajky.

Ak vyskúšate niektorú z vyššie spomínaných možností aspoň 3-4 krát do týždňa, automaticky vám poklesne príjem pšeničných výrobkov. Nielenže tým odľahčíte svojmu tráviacemu traktu, ale si aj zvýšite príjem vitamínov a minerálnych látok.

Pri pečení je tiež veľmi jednoduché obohatiť nutričnú hodnotu koláčov zo pšeničnej múky. Výber múk je oveľa širší a podrobnejšie sme ich rozobrali v sérii článkov o múkach.

Ak sa vám ani po obmedzení výrobkov z pšeničnej múky nezlepšia zdravotné problémy je lepšie poradiť sa s odborníkom a podporiť váš tráviaci trakt prebiotikami a probiotikami.

Podeľte sa s nami v komentoch nižšie, ako ste vy zaradili tieto rôzne obilniny do svojho jedálnička.

Autor článku: Evka z Jem iné

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *