Najoptimálnejšie pečivo pre deti? Kváskové, z bielej, hladkej špaldovej múky.

Evka Blaho, nutričná poradkyňa Jem iné, pravá ruka našej kuchyne, vyštudovala naturopatiu v zahraničí a v súčasnosti pomáha nielen nám, ale aj ľudom s poruchami výživy na Slovensku. Je spoluautorkou odborných kníh, mamou, blogerkou o zdraví a lektorkou varenia v našej Škole varenia. Jej názory na stravovanie pri intoleranciách, depresiách, ADHD, alergiách si môžete vypočuť v moderovanej diskusii na tému potravinovej intolerancie koncom septembra 2017.

Evka, spoznala som Ťa ako výživovú poradkyňu na súkromnej klinike, takmer naraz sa nám narodili deti, teraz pomáhaš aj s kurzami varenia pre maminy s malými deťmi v občianskom združení Jem iné. Ako správne zadefinovať Tvoju profesiu v oblasti zdravia?

Ja sa považujem za naturopatku, ale keďže to je u nás menej známy pojem, tak používam nutričný terapeut. Študovala som nielen anatómiu a biológiu, ale aj špecializované výživové poradenstvo pri jednotlivých diagnózach. Preto je toho v mojom portfóliu pomoci klientom oveľa viac – od chudnutia, cez poradenstvo pri otehotnení, kožných chorobách, poruchách tráviaceho traktu, alergiách, atď. V Jem iné sa zas venujem hlavne prevencii a vzdelávaniu o strave.

Prečo si sa aktuálne zamerala na deti? Podobne ako seniori či tehotné ženy to nie je jednoduchý segment poradenstva.

V tom som mala jasno od začiatku. Priťahovalo ma to k nim bez nejakého hlbšieho dôvodu. Najprv to začalo poradenstvom mamičkám, ktoré chceli otehotnieť. S narodením môjho syna sa vnímanie tejto témy ešte viac posilnilo v dôvere a akosi prirodzene ma začali navštevovať rodičia s najmenšími deťmi.

Dieťa ešte nevie úplne presne vyjadriť slovami čo mu je. Ako to zistíš Ty?

Pracujem a komunikujem hlavne s rodičmi a na základe lekárskych správ o vyšetreniach. Konzultácie zvyčajne trvajú dlho, väčšinou aj vyše hodiny, čo je pre deti skoro ako nekonečno :)

Spolupracuješ aj s inými odborníkmi?

Som veľmi rada, že som spoznala zopár šikovných a podobne naladených výživových poradcov, s ktorými si vieme vymeniť poznatky v náročnejších prípadoch. Každý z nás má svoje limity a tie treba poznať. Myslím si, že aj ja viem odhadnúť svoje možnosti a nepúšťam sa do závažných diagnóz bez hĺbkovej konzultácie s odborníkom. Nedávno som napríklad spolupracovala s gastroenterológom a všeobecnou lekárkou. Na prvé miesto kladiem zdravie klienta a hľadám metódy ako mu čo najlepšie pomôcť. Z tohto pohľadu je spolupráca nevyhnutnosťou, lebo nikto z nás nevie všetko. Teda okrem Googlu :)

Si mama s malým dieťatkom, zrejme vieš lepšie pochopiť novodobé mamy, ktoré sa samé delia na niekoľko skupín. Internet valcujú dva hlavné prúdy – bio mamy a potom tie zásadne nebio, a to nielen v oblasti stravovania detí. Rozdiel je asi v rozsahu chápania pojmu rozumná hranica. Čo je tvoj štandard, čo pripustíš v jedálničku svojho dieťaťa?

Snažím sa byť taká mamina uprostred týchto prúdov. To je podľa mňa najdôležitejšie. Doma podávam domácu kvalitnú stravu, kvôli synovi som začala aj kváskovať :) Viem však, že keď je občas s babičkou, tak od nej dostane aj biely rožok. Nehádam sa s ňou kvôli tomu, a hoci sa mi to nepáči dokážem to tolerovať. Niekedy privriem aj obe oči nad niečím „tabuľkovonezdravým, čo ale neznamená, že to budem podávať pravidelne. Určite sa chcem čo najdlhšie vyhýbať cukríkom, komerčnej zmrzline, keksíkom a koláčom z obchodu. V najbližšej dobe vyskúšam aj domáce rožky z kvásku, nech má babka do zásoby :)

Synovi chcem vytvoriť zdravý vzťah k jedlu, ukazovaním, spoločným varením, pestovaním, a tým, že bude mať možnosť slobodnej voľby. Nechcem zakazovať a prikazovať. Pri nezdravých potravinách chcem obmedziť možnosť, aby s tým prichádzal do styku. Keď sa s tým však stretne a chce to, tak ho nechám ochutnať. Pokiaľ sa však dá, tak v podobných situáciách odpútavam jeho pozornosť. Vždy si pri tom spomeniem na slová mojej kamarátky, že deti si potrebujú zažiť aj takéto veci, aby sa poučili z týchto situácii a sami sa rozhodli.

Evka, prečo je biely rožok pre dieťa nevhodný a grahamový je pre ostré plevy zas ohrozením pre vyvíjajúce sa črevo dieťaťa. Je mi jasné že optimálne je kváskové pečivo z celozrnnej múky. Ale to sa v bežnej komerčnej sieti kúpiť nedá. Pečivá často obsahujú rôzne farbivá a stabilizátory. Čo by podľa Teba mohla mama vybrať z ponuky bežnej pekárne pre svoje dieťa?

Z môjho pohľadu je biely rožok zbytočný tovar s neovplyvniteľným obsahom soli a tukov. Preto radšej spravím domáci. Ťažko sa mi odpovedá na túto otázku, lebo už poriadne ani nepoznám ponuku bežnej pekárne, ale ak by som si musela vybrať z ponuky bežných potravín, tak by som pre dieťa vybrala radšej biely. Celozrnné pečivo má pre malé deti vysoký obsah vlákniny, a preto je lepšie ním zbytočne nezaťažovať trávenie. Závisí to však aj od celkovej skladby jedálneho lístka, či sa v ten deň objavia strukoviny alebo iné celozrnné produkty, ako napr. cestoviny. Na príjem vlákniny treba dávať pozor minimálne v prvých 3 rokoch. Preto je najoptimálnejšie kváskové pečivo z bielej hladkej špaldovej múky alebo pšenovej.

Rozhovor s Evkou pripravila: Henrieta Kundrátová

Eva Blaho

Eva Blaho bude účastníčkou moderovanej diskusie, nasledujúcej po akreditovanom seminári. Spolu s výživovou poradkyňou Ing. Jankou Trebulovou a lekárkou MUDr. Ivetou Plšekovou sa pokúsia zodpovedať na otázky o spôsoboch stravovania pri intoleranciách a podeliť sa o skúsenosti s ich liečbou.

Na večernú diskusiu sa môžete prihlásiť cez stránku: http://sepea.sk/moderovana-vecerna-diskusia-2017/

Vstup na diskusiu je bezplatný, pokiaľ sa zaregistrujete na akreditovaný seminár so zahraničnou účasťou. Program a informácie o registrácii získate na stránke: http://sepea.sk/akreditovany-vzdelavaci-seminar-2017/

banner vecerna diskusia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *