Kokosový olej? Superpotravina!

ranajky_jem_ine.jpg

Kokosovník orechoplodný – zdroj kokosu a cenného kokosového oleja. Pestuje sa najmä v palmových hájoch na pobreží Filipín. Plodina sa zbiera ručne a spracúva tradičným spôsobom, čím sa zabezpečuje jeho kvalita. Surová dužina sa jemne nakrája, potom sa suší a lisuje.

Prečo by some ho mali zaradiť do jedálnička?

Takto získaný olej sa vyznačuje tuhou konzistenciou, ktorá sa pri teplote 24ºC  mení na tekutú. Kokosová dužina je veľmi bohatá na horčík, fosfor a vápnik. Zo živín je najviac zastúpený tuk.

Kokos je vhodný ako prevencia voči ochoreniam srdca, rozpúšťa ľadvinové kamene, pomáha kontrolovať cukor, zvyšuje imunitu, výrobu energie, pomáha uvádzať do obehu telesné tuky

Má skutočne širokospektrálne využitie a mnoho benefitov pre zdravie. Väčšinu ľudí však nezaujíma to, či je surovina skutočnou výživou pre náš mozog a svaly, ale najmä to, či z danej potraviny nepriberie. A toto je najväčší benefit tohto oleja.

Obsahuje totiť MCT tuky, tzv. Medium Chain Triacylglycerols. Sú to nasýtené mastné kyseliny s krátkym reťazcom, ktoré naše telo veľmi ľahko spracuje na potrebnú energiu.

Pri tom nevzniká žiaden toxický efekt, pri ktorom by sa v našom tele niečo ukladalo. Myslíme, tým samozrejme kilá navyše.

Nasýtené mastné kyseliny sú silne obsiahnuté napríklad aj v materskom mlieku a preto sa kokosový olej svojim zložením približuje k výžive, ktorá je nám najprirodzenejšia. Tieto kyseliny majú odlišnú dĺžku reťazca oproti nasýteným tukom v bravčovej masti alebo margarínoch, ktoré majú naopak dlhý reťazec. Tieto odlišnosti prispievajú k priaznivým zdravotným účinkom kokosového oleja.

Navyše, je to rastlinný olej, preto neobsahuje cholesterol. Jeho konzumáciou sa zvyšuje HDL čo je “dobrý” cholesterol a zároveň znižuje hladina VLDL – toho “zlého”.

Extra panenské produkty sú bohatým zdrojom antioxidantov a vitamínov A, C a E, ktoré sú najlepším prirodzeným zdrojom pre hydratovanie pokožky. Je vhodný pre každodennú starostlivosť o suchú pokožku. V lete pleť regeneruje a hydratuje po opaľovaní, v zime ju  chráni pred mrazom. Využíva sa aj ako regenerátor vypadávania vlastov a rovnako tiež na masáže tela. Vďaka týmto vlastnostiam má kokosový olej významné miesto aj v kozmetickom priemysle.

Sumár benefitov:

  • ľahko stráviteľný a okamžitý zdroj energie
  • podpora imunitného systému
  • pôsobí antibakteriálne a antivirálne
  • vyživuje kožu, vlasy a nechty
  • podporuje správnu fukciu štítnej žľazy,
  • je tepelne stabilný až do 200 ºC – neprepaľuje sa
  • je vhodný na teplú aj studenú kuchyňu
  • je veľmi chutný a existuje aj verzia bez arómy

Keďže deň treba začať zdravo už ráno, tu je inšpirácia na zdravé raňajky s použitím našej suroviny. Dobrú chuť!

Autor: Pepe z Jem iné

Zdroje: Cafe news číslo 3 Ročník 2, článok od Dušana Plichtu a www.kokosovysvet.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *