Ghee – India a naše prababičky majú niečo spoločné

ghee2

Maslo. Ale nie také obyčajné. Výnimočné. Špeciálne. Pochádzajúce až z indického subkontinentu, kde je súčasťou indickej kuchyne, liečenia aj kultúry už od nepamäti. A hoci my mladší sme o ňom dlho nemali ani páru, naše prababičky by nám vedeli rozprávať. Nazývané aj čisté, prepustené maslo, dokonca označované za ajurvédsky elixír života. Niet pochýb, že tento zlatistý zázrak má blahodárne účinky na ľudské telo, navyše, je zdravšie a vhodné aj pre alergikov. Tak čo, úputalo teraz Vašu pozornosť?

Ghee si bezpochyby nájde všestranné využitie v kuchyni. Je považované za najlepší  produkt na prípravu varených, pečených, smažených i vyprážaných jedál práve vďaka vysokému bodu varu a kedže je to čistý tuk, tak ľahko sa neprepáli. Vynikajúci je aj na dusenie zeleniny, zjemňovanie pokrmov alebo ako prísada do múčnikov. K tomuto všetkému je prirodzene bezlepkové s nulovým obsahom laktózy, vhodné i pre všetkých, ktorí majú problém stráviť mliečne bielkoviny. Napriek tomu však odporúčame alergikom konzumáciu ghee konzultovať so svojim výživovým poradcom.

Priaznivé účinky

  • neobsahuje soľ ani žiaden mliečny cukor, takže je vhodný pre ľúdí, ktorí laktózu netolerujú
  • všetky mliečne bielkoviny boli počas procesu výroby odstránené, čo ghee robí vhodným pre ľudí, ktorí majú problém tento druh bielkovín stráviť
  • napomáha tráveniu – udržiava a upravuje vnútorné prostredie žalúdka a vyvažuje nadbytok žalúdočných kyselín
  • aktivuje zažívacie procesy, čo zlepšuje príjem potravy
  • preukázané hojivé vlastnosti pri popáleninách a suchých miestach, podobne ako aloe
  • podporuje aspekty činnosti našej mysle, ktorými sú pamäť, učenie a spomínanie
  • posilňuje mozog a nervovú sústavu
  • podporuje činnosť tkanív a flexibilitu tela
  • účinné pri chronických bolestiach kĺbov
  • veľmi dôležitým výživným prvkom pre pľúca, srdce a kožu
  • v ajúrvede je základom všetkých liekov na kožné problémy
  • pri silnej únave sa odporúča masáž a konzumácia ghee
  • napomáha absorbcii vitamínov a minerálov
  • omladzujúce a regeneračné účinky
  • podporuje detoxikáciu, pretože dokáže naviazať jedy v tele, ktoré sú rozpustné v tuku a vylúčiť ich von z tela
  • ZDRAVÉ – bohaté na antioxidanty, posilňuje imunitný systém, má antivírusové vlastnosti vďaka vysokej koncentrácií kyseliny maslovej a mastnej kyseliny, ktorá má preukázeteľné protirakovinové účinky

Ako na to
Pre tých, ktorí sú tejto alternatíve naklonení, netolerujú maslový výrobok z mlieka, alebo sú len zvedaví a chcú zmenu, vyskúšať niečo nové, pripájame overený receptík na doma pripravené lahodné ghee.

Potrebujeme:

  • Maslo – podľa uváženia, záleži, koľko výsledného produktu chcete, ale na začiatok možno začať s jednou kockou masla a keď vám bude chutiť, ďalší krát už môžete pripraviť aj do zásoby (po prečistení a ukončení celého procesu ostane približne 80% z celkového objemu masla, s ktorým ste začínali)
  • Hrniec/panvica (najlepšie s hrubším dnom, aby maslo zo začiatku neprihorelo)
  • Lyžička
  • Sitko na scedenie
  • Pohár alebo fľašku (so širokým hrdlom) na uskladnenie

Postup
1. Maslo vložíme do hrnca/panvice, najlepšie s čo najhrubším dnom (zabráni prihoreniu, aj keď náhodou nebudete miešať). Po rozpustení masla a uvedení do mierneho varu (najmenší možný plameň alebo elektrický stupeň na sporáku), je dôležité miešaním zabezpečiť, aby maslo neprihorelo. Osobná praktická skúsenosť však ukázala, že pri miernom vare nie je nevyhnutné trvalé miešanie. Najrizikovejší čas pripálenia masla je na úplnom konci (posledných zhruba 5-10 minút), kedy sa maslo stane priehľadným a na dne hrnca sa postupne objavuje hnedá vyzrážaná bielkovina. V tejto etape je už miešanie dôležité a správny čas na odstavenie z varu je karamelovo hnedá farba tejto bielkoviny.

2. V priebehu varu dochádza na povrchu k tvorbe bielej peny, ktorej odstránenie však nie je potrebné (ale niektorí ľudia to praktizujú). Sama sa postupne rozplynie a nakoniec vyzráža a klesne na dno.

3. Varíme približne hodinu, ale v zásade je ghee hotové, keď sa odparila všetka voda, na povrchu ostala len číra zlatistá tekutina a na dne je viditeľná vyššie zmienená karamelovo hnedá vyzrážaná bielkovina (mliečne bielkoviny sa vyzrážali do malých hrudiek a klesli na dno). Vôňa je veľmi príjemná, jemná, s nádychom arašidov.

4. Takto “prečistené” maslo hneď prelievame do nádob so širším hrdlom, najlepšie sklenených alebo kameninových. Prelievanie neodkladajte, pretože aj po ukončení varu môže ešte v hrnci dojsť k prepáleniu masla a karamelovo hnedá farba sa zmení na tmavo hnedú až čiernu. To je dôkaz toho, že ste to s varením prehnali, maslo bude prepálené a vôňa nebude príjemná. Prelievať môžete cez gázu, jemné sitko alebo len tak, avšak ku koncu prelievania musíte dávať pozor, aby sa Vám najjemnejšie vyzrážané hrudky nedostali do nádob. Radšej nechajte trocha viac tekutiny v hrnci, ako si znehodnotiť celý obsah nádoby.

Skladovanie
Ghee može byť skladované až niekoľko mesiacov a nemusí byť umiestnené v chladničke. Vhodné je tmavé, suché, chladnejšie miesto.

AUTOR ČLÁNKU: Barborka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *