Doprajme svojim deťom zdravé sladkosti

detské varenie

Lákadlá vo forme sladkostí sa ukrývajú na každom kroku. Cukor je dnes klasickou surovinou používanou na pečenie. Ak si ho však doprajeme pravidelne a vo väčších množstvách môže nám na organizme spôsobiť nemalé škody. U detí totiž cukor funguje veľmi návykovo. Je to látka, ktorá im samozrejme chutí a akonáhle im klesne hladina cukru v krvi, potrebujú ďalšiu sladkosť vedúc k neurozite, agresivite a podráždenosti. Preto by sme mali nahradiť klasický biely rafinovaný cukor zdravšou alternatívou.

 

Jednou z možností je med, ktorý je bohatý na minerálne látky, vitamíny B 1, 2 a 3. Obsahuje tiež cenné prírodné enzýmy, ničí baktérie a má tiež hojace účinky. V súčasnosti sú okrem medu veľmi populárne alternatívne sladidlá ako javorový sirup, agáve, melasa, kokosový cukor alebo stévia, nezabúdajúc na obilné slady. Takéto sladidlá si oproti cukru zachovávajú minerálne látky, vitamíny a enzýmy vo väčšej miere.

V súčasnosti prevláda veľký trend bezmúčnych koláčov, keďže biela múka nemá žiadnu výživovú hodnotu. Všetky dôležité vitamíny, minerálne látky sú odstranené pri jej procese spracovania. Preto ak chceme dopriať deťom múčnik, mali by sme siahnuť po múke celozrnnej. Veľmi populárna je špaldová, ktorá má vynikajúce pekárenské vlastnosti a orieškovú príchuť. A dnes už veľa rodičov danú alternatívu bežne využíva. Sme na dobrej ceste.

Milujeme sladké minimálne rovnako ako čokoládu. Čokoláda sa stala našou modlou, afrodiziakom, závislosťou. Pokiaľ sa bavíme o kvalitnej horkej čokoláde s vysokým obsahom kakaa, sme za. U detí nebýva veľmi populárna, pretože čím vyššie percento kakaa, tým menšia je finálna sladkosť. Existuje však veľa receptov na čokoládové pochúťky, kde môžeme túto horkosť eliminovať prírodným sladidlom a tým urobiť horkú čokoládu jedlejšiu aj pre deti.

Keď chceme dať sladkému vôňu, väčšinou siahneme po vanilke, resp. vanilkovom cukre. Vanilkový cukor je syntetický produkt, preto sa odporúča nahradiť ho pravými vanilkovými strukmi, namletým vanilkovým práškom alebo esenciou vyrobenou z nich. Tú si môžete jednoducho vyrobiť aj sami doma. Stačí, ak namočíte pár vanilkových strukov do vodky a necháte fermentovať 6 mesiacov. Ak do koláčika pridáte pár kvapiek takéhoto extraktu dosiahnete nezameniteľnú vôňu a chuť dezertov.

V rámci ovocných koláčikov sa často používa želatína ako finálna a dekoratívna vrchná vrstva, ktorá zabráni vysýchaniu ovocia na povrchu koláča a zároveň pôsobí veľmi efektne. Klasická želatína sa vyrába väčšinou z bravčových koží a kostí bohatých na kolagén, ktoré majú želírujúcu vlastnoť. Želatína je potrebná pre zdraví vývoj kostí a kĺbov. Okrem živočíšnej želatíny sa však používa aj želatína rastlinného pôvodu, známa ako agar. Agar je vysokokvalitný tradičný japonský želatínový prípravok z morskej riasy. 100% prírodný. Má svetlú farbu, nevýraznú chuť a jej želírujúce vlastnosti sú niekoľkonásobne vyššie. V idálnom prípade sa kombinuje s ovocnými šťavami.

Aby koláč vyzeral dobre, musí mať nejaký objem. Na tento účel sa používa kypridlo. Klasický kypriaci prášok obsahuje fosfáty. Fosfáty sa nachádzajú aj voľne v prírode a ich príjem je potrebný pre chod životných funkcií. Je však pre telo nežiadúce, ak sa umelo pridáva do potravín, kde vylepšuje konzistenciu, trvanlivosť a farbu. Ako zdravšia alternatíva sa pri pečené doporučuje používať kypriaci prášok bez fosfátov, čiže vínny kameň. Jedná sa o jemný biely prášok, ktorý je vedľajším produktom pri výrobe vína. Vínny kameň sa tvorí v sudoch s vínom počas procesu kvasenia. Prirodzene sa vyskytuje v hrozne.

Je veľa ďalších klasických surovín, ktoré vieme nahradiť zdravšou alternatívou. A je na nás, čo doprajeme našim deťom, či investujeme viac od hračiek, oblečenia alebo nám skutočne záleží na ich zdraví a na tom čo jedia.

Už túto sobotu si to u nás môžete s vašimi deťmi vyskúšať. Ako na to? Dozviete sa tu.

Autor: Pepe

Zdroje:

Bio-life.cz

Superpotraviny.cz

Biostrava.sk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *