Domáce recepty do školského menu? Áno!

12096025_617909065018139_5379582545422680738_n

Nie, nejde o utópiu. Od februára zbiera rezort školstva domáce recepty od detí a študentov, ktoré by mohli prejsť schvalovacím procesom a zaradiť ich tak do repertoáru menu v školských jedálňach. Prečo? Dôvod je jednoduchý, zatraktívniť školskú kuchyňu, prílákať deti na osvedčené a pestrejšie recepty a tým zvýšiť počet stravníkov na škole. A my v Jem iné máme plán. Ak chcete byť súčasťou zmeny, čítajte ďalej.

10410102_617905148351864_5911506786562740665_n

Aj takýmto spôsobom chce ministerstvo školstva v spolupráci so zriaďovateľmi jednotlivých škôl motivovať žiakov k zdravému životnému štýlu, súčasťou ktorého je nielen aktívny pohyb, ale aj pestrá, nutrične vyvážená a výživovo hodnotná strava,” informovala hovorkyňa rezortu Beáta Dupaľová Kenszighová. A keďže Jem iné sa tejto problematike už nejaký ten piatok s projektom Skutočne zdravá škola venuje, pre tých, ktorí chcú prispieť k zmene stravovania a ozdraveniu školských jedální a nemajú v šuflíku svoje vlastné osvedčené recepty na zdravé, najmä bezmäsité a zeleninové jedlá spĺňajúce jednotlivé kritériá vyhlášky, máme tu riešenie. Naše osvedčené receptúry vám s radosťou poskytneme a budeme sa tešiť, ak ich vyzdieľate na vašich školách tak, aby ich riaditelia a vedúce školských jedální dokázali na ministerstvo poslať najneskôr do konca marca. Verejnosť ich však môže poslať aj na mestský úrad. V prípade záujmu o zaslanie vybraných receptúr nám píšte na szs@jemine.sk.

Najvhodnejšie receptúry budú hodnotiť členovia pracovnej skupiny a odborníci na výživu. Pri ich posudzovaní sa bude zohľadňovať najmä zastúpenie pridanej soli a cukrov v strave, dôraz bude tiež kladený na podiel vlákniny a tukov. Následne budú vybrané receptúry predložené na odsúhlasenie ministrovi školstva a tak sa môže stať, že osvedčené Jem iné recepty budú súčasťou noriem školského stravovania. Takto funguje naša Food Revolution v praxi.

Ďakujeme za pomoc a držme si palce!
Autor fotografií: Lucia Tužinská

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *