Debničkovanie so Svetom Bedničiek

20130918_101321

V Jem iné si potrpíme na kvalite surovín. Našťastie máme na Slovensku úrodnú pôdu, príjemnú klímu a stále dostatok poctivých farmárov, ktorí dopestujú alebo vyprodukujú zdravé, chutné a voňavé produkty počnúc zeleninou a ovocím, končiac mliečnymi výrobkami či múkami. Takže o farmársku produkciu nie je naozaj núdza. V dnešnej dobe sa to len hemží potravinovými a farmárskymi trhmi či debničkami. Stačí si len vybrať.

Keď už to toľko zdôrazňujeme, prečo teda uprednostňujeme najmä lokálne suroviny? Tu hľa, čierne na bielom – jednak sme lokál patrioti, snažíme sa znižovať našu ekologickú stopu a potrpíme si na kvalite, nie kvantite. Navyše, sezónne a lokálne vo väčšine prípadov znamená aj lacnejšie. Návrat späť je to správne pomenovanie?

Ak nemáte čas pravidelne navštevovať trhy a pobehovať po celom meste od jedného obchodu do iného stánku, aby ste si na každom mieste zakúpili tú konkrétnu obľúbenú či žiadanú potravinu alebo surovinu, vyskúšajte debničkovanie. Aj čas sú peniaze.

Všetky suroviny, ktoré v debničkách nájdete, pochádzaju prevažne od lokálnych farmárov. Záleží aj na tom, aby cestovali od farmárov čo najmenej a zachovali si tak čerstvosť! A navyše, trvalo udržateľné systémy agrárnej produkcie, ktorých produkty sa v debničkách nachádzajú, sú založené na relatívne malých a výnosných farmách, ktoré využívajú menej mimofarmových vstupov, integrujú živočíšnu aj rastlinnú produkciu tam, kde je to možné, udržiavajú vyššiu biotickú rozmanitosť, využívajú technológie, ktoré sú vhodné na základe rozsahu výroby a tiež uprednostňujú rôzne formy obnoviteľnej energie. Takéto malé ekologické farmy sú taktiež menej závislé (alebo často až nezávislé) na použití chemických látok. Veď zmena chutí.

Ďalšou výhodou daného systému je bližší vzťah farmára a konzumenta, čo v preklade znamená priamejší marketingový aj distribučný kanál, od producenta k lokálnemu zákazníkovi, či už prostredníctvom farmárskych trhov alebo napríklad komunitných fariem. Je to platforma s veľkým potenciálom na ďalší rozvoj, šetrná k životnému prostrediu a prispievajúca k zlepšovaniu ekologickej situácie na Zemi. Pôda je prostriedkom vytvárania vyvážených ekosystémov a citlivý prístup k nej je kľúčom k trvalej udržateľnosti, vďaka čomu môžeme jesť zdravšie.

Tým ako rastie záujem o kvalitu, rastie aj dopyt po farmárskych produktoch a samotní farmári si tak vedia jednak lepšie plánovať skladbu produkcie, ale majú z našej strany aj dlhodobého obchodného partnera a môžu sa tak naplno venovať svojej činnosti. A o to nám ide, aby farmárčili, pestovali a predávali. Kvalitné, chutné a slovenské produkty. A s narastajúcim záujmom klesá cena, takže ruksak na plecia alebo ekologickú tašku do ruky a hor sa na trh či na webstránku farmárskych bedničiek! :)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *