Chutné fialky a mladá žihľava – tipy z Horského parku

HORSKY PARK 1

Jar ponúka mnoho príležitostí na prechádzky, ktoré môžeme spojiť aj so zberom chutných kvetov alebo iných jedlých rastlín. Jedným z miest, kde môžeme tieto aktivity realizovať je aj Horský park. Tento bratislavský mestský park ponúka priestor na relax, šport či oddych v kaviarni.

Ak ho navštívite v tomto období, naskytne sa vám pohľad aj na nespočetne množstvo fialových a bielych kvetov čistca lesného. Sušením vňate tejto rastliny sa vyrába bylinný čaj, ktorý má okrem iného aj protizápalové účinky a vraj sa používa proti urieknutiu. Ďalej sa tu vyskytujú aj malé žlté kvietky blýskača jarného, či fialka, ktorá je mimochodom jedlým kvetom.

Podľa Michaly Hrnčiarovej pripomínajú listy fialiek chuťou špenát. Okrem nich sa jedia kvety, ktoré sa vďaka svojej sladkej chuti hodia k dezertom a zmrzlinám. Na tortu ich môžeme umiestniť aj tak, že ich predtým namočíme do mlieka a obalíme cukrom. Do nápojov ich je možné pridať zmrazené, v ľadových kockách (2014, s. 69).

Okrem toho narazíme v Horskom parku aj na nespočetné množstvo medvedieho cesnaku, ktorý sa dá napríklad použiť na výrobu pesta či prípravu chutnej polievky.

Ďalšou rastlinou je aj žihľava či pŕhľava dvojdomá. Tá je v tomto období mladá a chutná. Má množstvo priaznivých vlastností, dá sa z nej pripraviť čaj či použiť na oplachovanie vlasov. Je však veľmi variabilná aj pri príprave mnohých pokrmov. Môžeme ju dať do polievok, pričom ju predtým opláchneme, nakrájame a upravujeme ako listový špenát.

Hana Michopulu vo svojej knihe Recepty z farmárskeho trhu prináša aj recept na zapekané chleby so žihľavou a syrom. Orestovanú žihľavu zmiešame s kyslou smotanou, horčicou a syrom typu čedar, pridáme korenie. Zmesou natrieme chlebík a zapekáme na grile alebo v rúre (2013, s. 123).

Ako raňajkový tip môžeme podusenú žihľavu dať do zapekacích misiek a rozklepnúť do nej vajíčko, navrch pridáme smotanu. Pečieme asi 12 minút, aby bielko stuhlo, no žĺtko zostalo sčasti tekuté. Dochutíme a podávame s pečivom alebo zeleninovým šalátom (2013, s. 124).

Autor: Monika z Jem iné

Zdroje:

Hrnčiarová, M.: Balkón ako záhradka – Zdravé pestovanie v meste, Brno, CPress 2014

Michopulu, H.: Recepty z farmářskeho trhu – 2.díl, jaro, léto, Zpátky domů 2013

Názor na “Chutné fialky a mladá žihľava – tipy z Horského parku

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *