Chlieb? Naša špecialita

Celozrnný chlieb s mrkvou a cuketou

Základom dobrého chleba je múka. Múka sa získava mletím obilia, v prírode je prítomná vo forme klasov, ktoré sú pestované už niekoľko tisíc rokov. Čo sa týka spracovania, existujú dva spôsoby výroby múky: mletie a vymletie (čiže rafinácia) zrna, ktoré sú behom tohto procesu rozdrtené a očistené od cudzorodých látok a nečistôt. Piekli ste už tento víkend?

Celozrnná múka sa vyrába zomletím celého klíčku, vrátane otrúb, z nutričného hľadiska je výživná a dobre stráviteľná.

Nájdu sa medzi nami aj takí, ktorí si lepok nemôžu dovoliť. Nie z finančných, ale zo zdravotných dôvodov. Celiakia je ochorenie autoimunity tenkého čreva, ktoré sa prejavuje ako intolerancia na lepok. Týmto “pacientom” sa nedoporučuje konzumácia potravín obsahujúcich obilnú múku alebo inú múku, obsahujúcu lepok. Našťastie existujú aj múky bez prítomnosti lepku: vyrobené z ryže, sóje, mandlí, kukurice, pohánky, gaštanov, či cíceru. Vhodné sú tiež amarant, pšeno, alebo quinoa.

Našou obľúbenou je celozrnná špaldová múka. Dbáme na to, aby bola z ekologického hospodárstva.

PS: Radi testujeme a skúšame rôzne kombinácie múky a zeleniny či semiačok. Dnes sa nám podaril tento celozrnný fešák s pridaním cukety, mrkvy, olivového oleja a rôznych semiačok. Skvelá príloha k hustým polievkam, čoskoro v našej ponuke.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *