Bylinky v kuchyni

10629299_769718339763864_6910872275926509274_o

Vedeli ste, že divokorastúce bylinky a buriny obsahujú prírodné látky s imunologickým účinkom a teda podporujú obranyschopnosť organizmu a ničia pôvodcov ochorení? Živiny, stopové prvky a minerály, ktoré sa už v strave bežne nevyskytujú vieme nášmu telu dodať aj celkom prirodzene. Povedzme, že sa častejšie vyberieme do prírody, natrháme nejaký ten brečtan, žíhľavu, či momentálne veľmi aktuálny medvedí cesnak a pripravíme si čaj, polievku alebo pesto. Čo vy na to? 

Z osobnej skúsenosti viem, ako pomáha lopúch pri sťahovaní zápalov a bolesti kĺbov. A takisto poznám, ako chutí ručne vyrobené domáce pesto z medvedieho cesnaku. Často si vravíme, že sú to LEN buriny, no majú liečivú silu, zaujímavú chuť a často aj krásnu vôňu. Prečisťujú krv, posilňujú imunitu, pôsobia antibakteriálne, vyživujú pleť, pomáhajú tráveniu alebo stabilizujú krvný tlak, či regulujú cholesterol. Keďže divoké byliny predstavujú nekrížené rastliny, ich nutričná a energetická hodnota je veľmi vysoká, čím si zachovali silné regeneračné schopnosti. Obsahujú flavonoidy, chlorofyl, alkaloidy, kyseliny, a napríklad aj antioxidanty.

Pravidlo znie: zbierame ich vždy len do košíka či papierového sáčku a nechceme mokré rastliny. Keď mesiac dorastá, zbierame nadzemné časti – stonky a listy. V opačnom prípade sa orientujeme na korene a cibuľky.

Ale ako sa v tom vyznať a neodtrhnuť namiesto zdravého, voňavého a chutného medvedieho cesnaku toxickú konvalinku? Zbierame len tie, ktoré poznáme. Je to ako s hubami. Tým sa tiež človek nestane zo dňa na deň. Pýtajte sa, čítajte, choďte s babkou bylinkárkou na zber do prírody alebo sa prihláste na kurz. Áno, aj také praktické, sympatické a zaujímavé veci sa dejú v Bratislave. Viac informácií o takomto kurze nájdete tu. Vrelo odporúčame.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *