BYLINKOVÝ ŠPECIÁL: Mäta

MATA 1

Citrónová, jahodová, jablková, či čokoládová? Mäta!

Bylinky pozdvihnú, obzvláštnia či skvelo doplnia rôzne chute a kombinácie jedál. V tejto rubrike si postupne predstavíme rôzne druhy byliniek, ich zvláštnosti či použitie. Spomenieme medovku, ligurček, šalviu, tymián a mnohé ďalšie. Začnime však mätou.

Na trhoviskách sa dajú vidieť rôzne druhy mäty. Okrem ovocných odrôd je známym druhom mäta pieporná, ktorá má najvyšší obsah mentolu. Snáď každý z nás pozná lahodnú chuť mätového čaju, či mätu ako skvelý doplnok sladkých dezertov.

Michala Hrnčiarová vyzdvihuje mätu ako jednu z najmenej náročných bylín, ktorá pôsobí priaznivo pri trávení. Čo sa týka pestovania je vhodné ju vysádzať do väčších nádob a umiestniť ju do polotieňa (2014, s. 54). Stačí si vybrať vlastnú obľúbenú odrodu a presadiť si ju doma napríklad aj do väčšej konzervy, čím zároveň zrecyklujeme aj kuchynský odpad.

Mäta sa skvelo kombinuje s jahňacím mäsom, rybami, či zeleninou ako aj so sladkými pokrmami a nápojmi.

V kuchyni je lepšie používať čerstvé lístky, sušené je vhodné použiť na prípravu čaju. Dlhým zohrievaním bylina stráca chuť a do pokrmov sa odporúča pridávať mätu tesne pred dokončením tepelnej úpravy (Waleczek, 2008, s. 80).

V Anglicku je podľa autorky Waleczek známa mätová omáčka z najemno posekaných mätových lístkov, cukru, octu a vody. Spomínaná sladkastá aromatická pasta sa podáva studená k jahňaciemu mäsu, rybám, hydine a k paštétam. (2008, s. 80).

Nech vám je s mätou sviežo!

Autor: Monika z Jem iné

Zdroje:

Hrnčiarová, M.: Balkón ako záhradka – Zdravé pestovanie v meste, Brno, CPress 2014

Waleczek, L.: Varenie – perfektná kulinárska príručka, Bratislava, Slovart, 2008

MATA 2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *