Aquafaba? Zázrak z cíceru!

Počuli ste už slovíčko Aquafaba? Ani sa nečudujeme, že nie. Objav toho, čo sa dá vytvoriť z cícerovej vody, ktorú často považujeme za odpad, je pomerne nový.

Navyše s ním neprišiel žiadny známy šéf kuchár ale, úplne nepredvídateľne, americký IT-čkár Goose Wohlt. Ten sa stal vegánom, no keďže on a jeho rodina milovali dezert s názvom meringue, čo je niečo ako naše bielkové pusinky, hľadal rastlinnú náhradu vaječného bielku.

Povedali by ste si, že také niečo je snáď nemožné. Veď vajcia sú v podstate prírodný fenomén a kombinácia vody a bielkovín z ktorých sa skladajú sa v potravinách len tak nevidí. Pán Wohlt bol ale okrem iného zanietený fyzik a tak sa pustil o skúmania bielkovín, škorobov a rastlinných „lepidiel“. Čo z toho vyšlo?

Neuveríte! Stavil na cícer. Konzervovaný. Po vyšľahaní vody z konzervy cíceru totiž získal snehovú bielu penu. Po pridaní cukru je navyše lesklá, trblietavá a chutná presne ako tá ozajstná bielková. Jeho objav mal obrovský úspech a tak svoj vynález nazval aquafaba čo je spojenie latinských slov voda a fazuľa.

Od jeho objavu prešlo niečo viac ako rok a popularita tohto malého zázraku stále rastie. A to nielen medzi vegánmi alebo alergikmi na vajcia ale aj medzi bežnými všežravcami. Ani sa nečudujeme. Veď premeniť to, čo by sme inak vyliali do umývadla na plnohodnotnú súčasť dezertu je na úrovni pokročilého gastro čarodejníctva. Navyše ten pocit, že ste spotrebovali úplne všetko čo sa v plechovke ukrývalo!

Ak si ho (ten pocit :) chcete vyskúšať a naučiť sa ako pripravovať cícerovú-bielkovú penu, máme pre vás prichystaný šialene zaujímavý kurz Cícer v hlavnej úlohe. Okrem čokoládovej aquafaba peny bude aj domáce kari a ázijské rolky s domácou cícerovou majonézou. Je toho celkom dosť na čo sa dá cícer premeniť, však?

Zdroj:  https://www.nytimes.com/2016/05/11/dining/aquafaba-vegan-egg-substitute.html

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *