Aké poznáme múky: vol. 3 – MÚKY ZO SEMIEN A ORECHOV

10170773_1484262295120037_8643569506026585160_n

Téma múk je stále aktuálna. Ako sa nám však zletnieva, podelíme sa s vami aj o trošku netradičnejšie semienkové a orechové varianty, sú síce drahšie, no o to výživnejšie. Odporúčame ich preto kombinovať s inými múkami, alebo si ich aspoň z času na čas dopriať ako odmenu. Do koláčov, chlebíkov či omáčok s nimi!

Slnečnicová

Slnečnicová múka má vysoký podiel mastných kyselín. Pri výrobe sa z olúpaných semien za studena vylisuje olej a zostatok sa pomelie na jemnú múku. Táto múka má o 30% vyššiu nutričnú hodnotu ako keby sa pomleli len semená. Pre nízky obsah omega 6 mastných kyselín je bezpečná na pečenie. Má vysoký obsah bielkovín a obsahuje vitamíny B1, B3 a minerály ako horčík, železo, vápnik, meď, mangán, selén a fosfor. Je vhodná na zahustenie, prípravu zákuskov, pekárenských výrobkov, pizze, posúchu aj chleba. Pri vyššej teplote môže zoxidovať, čo sa prejaví zelenkavou farbou. Dá sa tomu predísť, ak do cesta pridáte kyselinu askorbovú alebo múku z hroznových semienok, ktoré ochránia pred oxidáciou.

Cena okolo 16 € za 1 kg

Gaštanová

Táto múka sa vyrába z čerstvých gaštanov, ktoré sa sušia 15-20 dní pri 45-50°C, potom sa prístrojmi ošúpu, preosejú a pomelú na jemnú múčku. Je to výborný zdroj vitamínu C, kyseliny listovej, mangánu, medi a draslíka. Vďaka nízkemu obsahu jednoduchých cukrov je vhodná aj pre diabetikov. Má sladkastú chuť a príjemnú vôňu, pečivu dodá tmavú farbu. Odporúča sa na pečenie chleba, koláčov, múčnikov, sušienok, mufinov, k jedlám s chuťou mandlí, gaštanov, medu a čokolády. Francúzi z nej vyrábajú rôzne pyré, omáčky či polievky. Svojou konzistenciou pripomína pšeničnú múku.

Môžete ju miešať s inými múkami (najlepšie v pomere od 20 do 50%) alebo ňou 100% nahradiť múku v recepte. Obsahuje menej stráviteľných sacharidov ako pšeničná múka a je bohatá na vlákninu.

Neodporúča sa pri alergiách na orechy. Je vhodná pri bezlepkovej diéte.

Cena okolo 18 € za 1 kg

Žaluďová

Pred pestovním obilia boli žalude dôležitou rastlinnou potravinou kvôli vysokému obsahu bielkovín a škrobu. V porovnaní s pšeničnou je žaluďová múka niekoľkonásobne bohatšia na draslík, horčí a vápnik. Je dobrým zdrojom vitamínov B a vlákniny, ktorá je nevyhnutná pre správnu funkciu tráviacej sústavy.

Najlepšie je ju pridávať v pomere 1:3 napr. so špaldovou múkou. Môže sa použiť pri príprave chleba, koláčov, pečiva. Je možné ňou úplne nahradiť klasickú múku, napr. pri príprave zeleninových fašíriek, placiek alebo nákypov. Jej chuť vynikne aj v perníkoch a sladkom pečive.

Cena okolo 12 € za 1 kg

Kokosová

Kokosová múka sa vyrába z čerstvých kokosových orechov a to tak, že dužina orechov sa šetrne usuší, potom sa mechanickým lisovaním za studena získa kokosový olej a zvyšná dužina sa pomelie na prášok. Vyniká svojím obsahom vlákniny a bielkovín. Dodáva pocit sýtosti a je ľahko stráviteľná. Je výborný zdrojom mangánu, ktorý je potrebný pre zdravie kostí, nervového systému, štítnej žľazy a vyrovnávanie hladiny cukru v krvi.

Pri pečení môžete použiť až 25 % kokosovej múky z celkového množstva. V niektorých receptoch môžete použiť až 100 % kokosovej múky, ale je dôležité pridať jedno vajce naviac, aby sa cesto nedrobilo. Pri pečení absorbuje veľa vody a je ťažšia a hutnejšia, preto ju treba viac miesiť a premiešavať. Je vhodná pri príprave pudingov, želé, do omáčok, polievok, smoothie, ale aj do koláčov a múčnikov. Je prirodzene bezlepková a nespôsobuje alergické reakcie.

Cena okolo 12 € za 1 kg

Mandľová

Mandľová múka sa získava zomletím vysušených a odtučnených mandlí. Má vysoký obsah živín (horčík, vápnik, draslík, železo, zinok, riboflavín, tiamín, kyselina listová), bielkovín a nízky podiel sacharidov a cukrov. Vysoký obsah železa je vhodný pri chudokrvnosti a horčík napomáha efektívne využiť vápnik, ktorý je nevyhnutný pre kosti, zuby, srdce a imunitu.

Je prirodzene bezlepková a pri pečení dodáva koláčom sladkú orechovú chuť a vlhkosť, na rozdiel od iných bezlepkových múk. Je Hodí sa do zmesí na pečenie bábovky, bublaniny, rôznych sladkých koláčov. Môže sa kombinovať alebo použiť samostatne. Keďže sa môže ľahko spáliť, je vhodnejšie piecť s ňou pri nízkych teplotách a dlhšie ako uvádza recept. Mandle majú vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, ktoré sa pri pečení môžu ľahko znehodnotiť, a preto je lepšie používať múku, ktorá vznikla vylisovaním sušiny z olejnatých semien mandlí.

Cena okolo 14 € za 1 kg

Recept na koláč z obrázku nájdete tu.

Autor článku: Evka Blaho z Jem iné

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *